“Coronavirus niet afkomstig van markt in Wuhan”

De vis- en dierenmarkt in Wuhan.
SCMP De vis- en dierenmarkt in Wuhan.
Chinese wetenschappers die de oorsprong van het nieuwe coronavirus onderzoeken, zeggen dat die toch niet op de vis- en dierenmarkt in Wuhan zou liggen, zoals eerder werd gedacht. Een team van onderzoekers verbonden aan de Chinese academie voor wetenschappen en het instituut voor hersenonderzoek in Xishuangbanna onderzochten de genetische samenstelling van 93 stalen van het virus en konden zo de verspreiding ervan in kaart brengen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De eerste patiënt waarbij een besmetting met het nieuwe coronavirus werd vastgesteld, toonde symptomen sinds 8 december vorig jaar. Bij zo goed als alle besmettingen die nadien werden vastgesteld, werd een link met de markt in Wuhan gevonden. Uiteindelijk werd de vismarkt op 1 januari gesloten voor het publiek. 

Het onderzoeksteam, onder leiding van dokter Yu Wenbin, onderzochten heel wat stalen die wereldwijd werden verzameld. Zij konden twee andere bronnen van besmettingen vaststellen, die niets te maken bleken te hebben met de markt in Wuhan. Zowel op 8 december als op 6 januari was sprake van een exponentiële stijging in het aantal besmettingen, die beide niets te maken hadden met de markt in Wuhan.

De wetenschappers bevestigen wel dat het virus zich op de drukke markt het snelste kon verspreiden. “Dit onderzoek naar de oorsprong van het nieuwe coronavirus is van groot belang om de bron te vinden, om de epidemie te controleren en verdere verspreiding tegen te gaan”, zegt het onderzoeksteam. Nog volgens dit recente onderzoek is het virus zich waarschijnlijk begin december, misschien zelfs eind november beginnen verspreiden van mens tot mens.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Er zijn 2 zelfs niet geheime labo's in de buurt van die markt. Eén op 280 meter en een ander op 9 kilometer. Die onderzoeken onder andere virale ziektekiemen zoals die bij vleermuizen voorkomen. Al veel eerder opperden Chinese wetenschappers dat een ongeluk - besmetting van een werknemer in één van die labo's - een oorzaak zou kunnen zijn.

 • Kelly Verlinden

  @Bart, durf dat te vertellen op twitter tegen FOD volksgezondheid en iedereen lacht je uit. Wetenschappers uit België als eerste, in Italië lachten ze ook zo met deze theorie, nu lachen ze niet meer.

 • Verstappen Martine

  Het zit al in Italië. De Chinese overheid heeft door hun geniepigheid in het verbergen van het virus de hele wereldbevolking in gevaar gebracht. Er zijn volgens mij veel besmette Chinezen door de mazen van het net geglipt en die zitten overal ter wereld.

 • wim Goossens

  Amaai ... De complottheoriën en doemdenksenario's tieren weer welig ... Misschien is het "gezondverstand" van de mensheid ook aangetast door een virus ...

 • Paul Siemons

  Wat van de Chinese overheid komt is net zo betrouwbaar als Barnum reclame, herinner u de dokter die de eerste waarschuwingen gaf over het virus, hij verdween plots en wat later bleek hij overleden.