“Coronavirus brak in Italië al in januari uit”

BSRagency IPA / BACKGRID
De uitbraak van het coronavirus in Italië begon al in januari. De eerste infecties vonden toen al plaats en mogelijk zelfs nog eerder, melden wetenschappers.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Italië begon met testen op corona nadat op 21 februari in het Noord-Italiaanse Codogno de eerste positieve diagnose gesteld was. Meteen schoten de besmettingen en het aantal doden de hoogte in. Deskundigen vermoeden dan ook dat het virus zich al weken onopgemerkt had kunnen verspreiden.

De snelle uitbraak voedt bovendien de vermoedens dat het virus door meerdere personen tegelijk het land binnengebracht werd. Italië staakte op 31 januari het luchtverkeer met China, maar dat blijkt achteraf gezien te laat. Andere experts sluiten ook niet uit dat het virus in de tweede helft van januari via Duitsland naar Italië kwam, en dus niet rechtstreeks uit China.

Nederlandse modellen geven intussen aan dat Covid-19 al op 15 februari in het land was. Dat is twaalf dagen vooraleer de eerste patiënt officieel positief getest werd. Zo waarde het virus lange tijd ongemerkt rond en kon het ook bij onze noorderburen zijn verwoestende werk doen. 

Mike Pompeo.
AFP Mike Pompeo.

Pompeo: “Coronavirus in november al in China”
De Verenigde Staten wijzen intussen opnieuw met een beschuldigende vinger richting China. Volgens minister  van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo deden de eerste gevallen zich al in november voor. 
En niet eind december dus, zoals het in de officiële uitleg klinkt. “Het heeft vervolgens tijd gekost om de rest van de wereld op de hoogte te brengen", klonk het op een lokale radiozender in Washington. 

De minister stelt dus onomwonden dat China in november al op de hoogte was van de uitbraak van het virus. Volgens Geng Shuang, de woordvoerder van de Chinese diplomatie, zijn de beschuldigingen "totaal ongegrond". "De transparantie van China in vraag stellen met politieke manipulaties wijst op een gebrek aan respect voor de inspanningen en opofferingen van het Chinese volk in de strijd tegen de epidemie.”

31 december

China lichtte de WHO officieel op 31 december in over de uitbraak van een toen nog mysterieus longvirus in Wuhan. Er waren op dat moment 44 besmettingen vastgesteld, 11 mensen waren er toen al erg aan toe. De Wereldgezondheidsorganisatie communiceerde vervolgens op 4 januari voor het eerst over het virus, maar wachtte uiteindelijk wel tot 30 januari vooraleer de noodtoestand uit te roepen. 

Peking heeft intussen al meermaals herhaald erg snel informatie te hebben vrijgegeven, maar Washington ziet de zaken toch enigszins anders. De Trump-administratie stelde eerder al dat China bewust informatie heeft achtergehouden, met als gevolg dat het virus zich razendsnel wereldwijd kon verspreiden en uitgroeide tot een pandemie.

Lees ook: Is Covid-19 al gemuteerd? Hoelang kan het overleven op een deurklink? Wetenschappers leggen uit wat we wel en niet weten over het virus (+)
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Antonio Rinaldi

  Het is gezond om de griep te krijgen als je nog gezond zijt,dat verstevigd de immuniteit want je bent enkele dagen erg ziek.Maar wat doen ze,gezonde burgers die geen risico hebben vaccineren opdat ze toch maar zouden werken.Dat wreekt zich op lange termijn met zichtbare gevolgen.

 • Bert Verbist

  Nog heel even en het virus heeft zijn oorsprong niet in China, maar in Italië. Het maakt allemaal geen bal uit op dit moment, een remedie, dat telt.

 • Danny Buyse

  @Marnix, ook de jaarlijkse griep wordt nu onderschat en dat door het corona virus! Jaarlijks 600.000 doden en dat met een vaccin. Stel je eens voor zonder vaccin zoals het corona virus nu! In België krijgen 6 miljoen mensen het vaccin tegen de gewone influenza griep en toch sterven er 1000 bij gewone griep en 2000 bij een pandemie. Wat zou dat zijn mocht er geen vaccin bestaan. Dan zou je het simpele griepje wat velen nu afschilderen gemakkelijk naast het corona virus kunnen plaatsen.

 • Peter Smeets

  In december al in België, maar toen testte men niet.

 • vangeel guido

  Op 14 december zei er iemand dat er een virus ging komen maar ja een medium geloven ze niet.