'Coronacruiseschip' Ruby Princess mag Australië eindelijk verlaten

EPA
Het noodlottige cruiseschip Ruby Princess is verantwoordelijk voor zo'n 10 procent van alle coronabesmettingen en meer dan 25 procent van alle coronadoden in Australië. De cruise, die sinds de uitbraak aan boord afgemeerd was in Port Kembla, 100 kilometer ten zuiden van Sydney, heeft het land nu eindelijk verlaten.

De Ruby Princess meerde aan in de haven van Sydney op 8 maart, na 11 dagen op zee. Grens- en gezondheidsautoriteiten lieten toen ongeveer 2.700 passagiers vertrekken van het schip. Bij dat vertrek werden minimale controles doorgevoerd, ook al vertoonden enkele passagiers ademhalingsproblemen. 

Volgens de gezondheidsautoriteiten konden een op de tien besmettingen in Australië met het coronavirus gelinkt worden aan de cruise. Ook waren 21 van 76 sterfgevallen in het land passagiers van de Ruby Princess.

De politie van New South Wales zei donderdag dat het 542 bemanningsleden van het schip had begeleid om naar huis gerepatrieerd te worden. In totaal hebben 33 bemanningsleden positief getest op het virus, en zijn ze in quarantaine geplaatst in door de staat beheerde hotels.

De Australische televisie toonde vandaag live beelden van de Ruby Princess die het dok eindelijk kon verlaten. Het schip is nu onderweg naar Manilla in de Filipijnen.

AFP

Lees ook: ‘Coronacruise’ legt aan in Australië
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.