“Conservatieven dreigen May met nieuwe afzetprocedure”

De Britse premier Theresa May.
REUTERS De Britse premier Theresa May.
Een prominent lid van de Conservative Pary, de partij van de Britse premier Theresa May, zal haar binnenkort aansporen om tegen eind juni het veld te ruimen. Als ze niet vrijwillig opstapt, zullen haar partijgenoten haar opnieuw proberen af te zetten. Dat meldt de Britse krant Sunday Times.

Theresa May overleefde in december al een motie van wantrouwen en  volgens de regelingen binnen haar eigen partij, mag ze niet binnen het jaar opnieuw uitgedaagd worden. Maar de prominente conservatief Graham Brady zal volgens de Sunday Times bij May aandringen dat ze snel zelf opstapt. Indien ze dat weigert, zullen de partijregels aangepast worden.

Brady is voorzitter van een invloedrijke groep parlementsleden, het Conservative 1922 Committee, en zal May volgens de krant waarschuwen dat zeventig procent van haar parlementsleden wil dat ze haar ontslag indient wegens de manier waarop ze omgaat met de brexit.

Het Verenigd Koninkrijk moest de Europese Unie al op 29 maart verlaten, maar die deadline werd in eerste instantie uitgesteld tot 12 april en later nog eens tot 31 oktober aangezien May er niet in slaagde het parlement de door haar onderhandelde brexitdeal te laten goedkeuren.

Graham Brady, leider van het Conservative 1922 comité in Londen.
AFP Graham Brady, leider van het Conservative 1922 comité in Londen.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • victor vandesande

  Zelf Monty Python had dit niet kunnen verzinnen . Wat een komedie. Ik denk dat de normale weldenkend Brit dik beschaamd is over zijn politiekers. Maar t is een leuk komisch feuilleton stijl Benny Hill.

 • Serge Aernoudt

  Juist Phillipe, mocht dit gebeuren dan zijn we nog verre van thuis. Hieraan zie je ook hoe zwak Europa reageert en is. Een deadline moet een deadline zijn en worden nageleefd. Wat is anders de waarde ervan?

 • Rudy Van Daele

  Als het niet goed uitkomt passen we de regels aan, dit is politiek op z'n best.

 • Roger Duyssens

  Of May blijft aanmodderen en of er een ander komt, men zal toch tot een deal moeten komen ofwel moeten zeggen : we gaan zonder deal. Daar ligt de sleutel en of het zonder May vlugger zonder deal zal gaan is een grote vraag. De kans dat de deal van May aanvaard wordt is zeer klein en een no deal kan voorlopig ook geen meerderheid achter zich krijgen. m.a.w. het is dus met of zonder May niet mogelijk om eruit te geraken tenzij Europa nog meer zou toegeven.

 • Nicolas Van Hoecke

  Ik begrijp niet hoe dit nog lopende is. Ze heeft gefaald, heeft deadlines niet gehaald, politici zullen haar niet volgen en volk heeft zijn kar gekeerd. EU is er al lang tegen maar blijft haar valse hoop geven. En ik kan haar foto's niet meer aanzien. Trek je weg en geniet van je pensioen.