'Confederate' vlag moet weg in South Carolina

AFP
De vlag van de voormalige 'Confederate States of America' (CSA) moet zo snel mogelijk worden verwijderd bij het parlementsgebouw in de hoofdstad van de staat South Carolina, Columbia. De voorzitter van de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie NAACP (Nationale Vereniging voor de Vooruitgang van Gekleurde Mensen) Cornell Brooks, eiste dat vandaag. Hij wil dat naar aanleiding van de racistische moord woensdag op negen Afro-Amerikanen in Charleston.

De rode vlag met een wit en blauw andreaskruis en dertien sterretjes is van de zuidelijke staten die zich in 1860 en 1861 afscheidden van de VS. De belangrijkste separatistische reden was de bescherming van de agrarische economie die afhankelijk van slavernij was.

De vlag wappert nog in top in Columbia, terwijl de Amerikaanse vlag en die van South Carolina halfstok zijn gehangen. Volgens woordvoerders in Columbia is er ooit bij wet vastgelegd dat alleen het hele parlement over het neerhalen van het dundoek van de confederatie mag beslissen. En dat is nog niet gebeurd. South Carolina was de eerste staat die zich afsplitste. In de burgeroorlog die volgde ging de confederatie uitgeput ten onder in 1865.