"Commandoraids op Europese grootsteden verijdeld"

Ook het recente terreuralarm rond de Eiffeltoren in Parijs was een gevolg van het ontdekte complot.
Ook het recente terreuralarm rond de Eiffeltoren in Parijs was een gevolg van het ontdekte complot.
Inlichtingendiensten hebben een terreurplot verijdeld waarbij simultane aanvallen op verschillende grootsteden zouden plaatsvinden. Dat meldt Sky News. Onder meer voor Londen, Franse en Duitse grote steden stonden op de hitlist van Paksitaanse terroristen.

Het plan bevond zich nog niet in de uitvoeringsfase, maar was 'gevorderd', zo melden de inlichtingendiensten die de terroristen  geruime tijd in de gaten hielden.

Raids op Mumbai
Volgens bronnen dichtbij het onderzoek was het opzet om commandoraids uit te voeren zoals die in 2008 in de Indiase stad Mumbai plaatsvonden. Toen voerde de vanuit Pakistan opererende islamistische groep Lashkar-e-Taiba aanslagen uit met vuurwapens en handgranaten, onder meer op hotels. Daarbij kwamen 166 mensen om het leven.

De 'Europese' plot kwam aan het licht dankzij doorgedreven samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Ook de recente evacuaties van de Eiffeltoren in Parijs moeten in het licht van deze dreiging worden gezien.

Drones
Toen de eerste berichten over de terreurdreiging bekend raakten, boden de VS ondersteuning aan hun Europese bondgenoten, zegt Sky News. Zo begonnen Amerikaanse militairen een reeks aanvallen om de leiders van het complot te doden in de Pakistaanse Waziristan-regio. De voorbije maand werden zo'n 20 aanvallen met drone-vliegtuigjes uitgevoerd om de terroristen uit te schakelen.

"Ik vermoed dat een aantal aanvallen specifiek gericht waren tegen de kopstukken van deze samenzwering", zegt Sky-buitenlandreporter Tim Marshall. "Het complot had banden met al-Qaida en mogelijk de taliban, en wou een Europees luik aan de terroristische activiteiten uitbouwen. De reden waarom de terreurdreiging niet werd uitgevoerd, is dat verschillende leiders zijn omgekomen." (hlnsydney/tw)