“Commandoleden die Khashoggi vermoordden kregen vooraf opleiding in Verenigde Staten”

Jamal Khashoggi.
AP Jamal Khashoggi.
De leden van het Saudische commando die  journalist Jamal Khashoggi vermoordden, hebben vooraf een opleiding gevolgd in de Verenigde Staten. Dat meldt ‘The Washington Post’ op basis van anonieme bronnen.

Op 2 oktober 2018 werd Khashoggi gedood in Istanbul. Hij werkte onder meer voor de Washington Post en woonde in de Verenigde Staten. 

De moord bracht Saudi-Arabië in een ernstige diplomatieke crisis en bezoedelde de reputatie van kroonprins Mohammed bin Salman. Hij werd ervan beschuldigd achter de moord te zitten. Riyad heeft de moord in de schoenen geschoven van "ongecontroleerde elementen".

De moord zou uitgevoerd zijn door een commando van vijftien Saudische agenten. Begin dit jaar begon al een proces tegen elf verdachten. Een Saudische rechter heeft de doodstraf geëist voor vijf van hen.

Geheime campagne
Eerder raakte al bekend dat een jaar voor de moord kroonprins Mohammed bin Salman een geheime campagne zou goedgekeurd hebben om dissidenten het zwijgen op te leggen. Volgens een journalist van ‘The Washington Post’ hebben leden van de Saudische interventiegroepen ook een uitgebreide opleiding gevolgd in de VS.

"De CIA heeft aan andere agentschappen laten weten dat die opleiding voor speciale operaties gegeven werd door Tier 1 Group, een bedrijf uit Arkansas met een licentie van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken", schrijft de Amerikaanse krant. "Die opleiding vond plaats voor de moord op Khashoggi.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ronald Polutnik

    Maar de opdrachtgever zou eveneens voor de rechtbank moeten verschijnen , want hij is de grootste oorzaak achter de moord . En als die mannen het niet zouden uitvoeren , dan werden ze misschien ook zwaar gestraft in die landen .