CIA en FBI adviseren interimregime in Kiev

AFP
Tientallen specialisten van de Amerikaanse geheime dienst CIA en van de federale politie FBI adviseren de interimregering in Oekraïne, zo heeft de Duitse krant Bild am Sonntag zondag op gezag van anonieme bronnen bij de Duitse inlichtingendiensten gemeld.

De agenten van de CIA en FBI zouden Kiev helpen de rebellie in het oosten van het land te bestrijden en om een efficiënt veiligheidsapparaat in het leven te roepen. De specialisten zijn niet rechtstreeks betrokken in de gevechten met pro-Russische separatisten. Hun actviteit is tot Kiev beperkt. De interimregering heeft het moeilijk om de situatie in Oekraïne onder controle te houden.

Fortuin Janoekovitsj
De FBI-mensen helpen Kiev ook in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, aldus het boulevardblad. Een team, gespecialiseerd in financiële aangelegenheden, helpt tevens uit te vissen waar het fortuin van de afgezette president Viktor Janoekovitsj vandaan kwam.

Vorige maand heeft het Witte Huis bevestigd dat CIA-hoofd John Brennan in het kader van een rondreis doorheen Europa Kiev heeft bezocht, wat Rusland heeft bekritiseerd.