"Chinezen hacken Australische universiteit met contacten binnen leger"

ANP XTRA
De belangrijkste universiteit van Australië is maandenlang belaagd door hackers. Volgens Australische media is de aanval uitgevoerd door Chinese staatshackers, maar Australië en de Australian National University zeggen daar niets over.

De universiteit heeft meerdere onderzoeksafdelingen die zich bezighouden met defensie en wereldpolitiek. Daarnaast hebben de wetenschappers veel contacten binnen het Australische leger en de inlichtingendiensten. Volgens de universiteit hebben de hackers geen onderzoeksgegevens buitgemaakt en ook geen informatie over medewerkers en studenten. Maar Channel 9 zegt op basis van inlichtingenbronnen dat de hackers diep in de systemen waren geïnfiltreerd.

"China weet waarschijnlijk meer over de systemen van de universiteit dan de universiteit zelf", aldus een van de bronnen.

Australië en China hebben een haat-liefdeverhouding met elkaar. Ze hebben grote economische belangen in elkaar, maar ook veel politieke geschillen. Australië klaagt dat China de afgelopen jaren bezig is om Australiërs te beïnvloeden en onder druk te zetten.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Heffens

  China beschouwt alle Han-Chinezen met Australische nationaliteit als Chinese burgers en een belangrijk gedeelte van die Han-chinezen die destijds de dictatuur in China zijn ontvlucht en asiel gekregen hebben in Australië spelen nu de kaart van China en daar zijn Chinezen bij die zeer hoog op de maatschappelijke ladder in Australië staan.

 • Jan Verstrepen

  Ja die Chinezen nietwaar, iedereen tegen de beslissingen van Trump maar intussen zitten die Chinezen overal, zelf je bankkaart beheersen ze of wat dacht je dat ze zich braafjes aan de regeltjes gingen houden toen de banken de productie van hun systemen ginder lieten maken en hier honderdduizenden mensen hun werk afpakten.

 • Jurgen Latet

  Zwier de chinzen overal buiten en dat ze hunnen brol houden vroeger ging alles lang mee en nielang.

 • piet devlieger

  Die doorbrave vriendelijke Obama liet wel Merkel en tal van andere staatshoofden afluisteren - en er was niets aan de hand.