'Chinese spion' vraagt asiel in Australië

Ter illustratie.
Getty Images/Cultura RF Ter illustratie.
In Australië heeft een man die beweert een Chinese spion te zijn, asiel aangevraagd. Volgens Australische media heeft Wang "William" Liqiang de autoriteiten informatie gegeven over Chinese operaties in Hongkong, Taiwan en Australië. Hij zegt dat hij persoonlijk betrokken was bij spionagewerkzaamheden.

De vermeende overloper heeft naar verluidt de Australische veiligheidsdienst ASIO de identiteit van hoge militaire inlichtingenofficieren van China in Hongkong verstrekt. Hij zou ook details hebben gegeven over hoe China fondsen financiert en zich mengt in de politiek van Hongkong, Taiwan en Australië.

Wang is nu met zijn vrouw en kind in Sydney en vreest dat hij wordt vermoord als hij naar huis gaat. De veiligheidsdienst ASIO en het Australische ministerie van Binnenlandse Zaken hebben nog niet op het nieuws gereageerd.

De banden van Australië met China zijn de afgelopen jaren verslechterd door beschuldigingen dat China zich bemoeit met binnenlandse aangelegenheden. Canberra vreest ook dat het machtige Aziatische land overmatige invloed zoekt in de Stille Oceaan.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ANN LIMBOS

    En nu kan hij gaan spioneren in Australië voor China.