"China zit achter groot veiligheidslek Amerikaanse overheid"

Mogelijk zijn gegevens van vier miljoen Amerikaanse ambtenaren in Chinese handen gevallen na een cyberaanval.
ANP Mogelijk zijn gegevens van vier miljoen Amerikaanse ambtenaren in Chinese handen gevallen na een cyberaanval.
Onbekenden hebben de computergegevens van Amerikaanse overheidsdiensten gehackt. Miljoenen ambtenaren werden het slachtoffer, zo raakte gisteren bekend. De hackers waren uit op persoonlijke informatie, bijvoorbeeld om geld te kunnen stelen of identiteitsfraude te plegen.

Het Office of Personal Management (OPM), de personeelsdienst van de ambtenarij in de VS, bevestigde dat bijna vier miljoen huidige én vroege ambtenaren werden gehackt. De eerste aanwijzingen van de diefstal dateren al van april. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de FBI zijn een onderzoek gestart. Volgens The Washington Post vermoedt men dat Chinezen achter de aanval zitten.

De Chinese ambassade in Washington reageerde boos op die beschuldiging. "Te snel conclusies trekken en met hypothetische beschuldigingen komen is niet verantwoordelijk. Het is contraproductief", aldus een woordvoerder van de diplomatieke post. China zou juist veel werk maken van de aanpak aan cyberaanvallen.

Een medewerker van een Amerikaanse inlichtingendienst stelde dat de gestolen data kan worden gebruikt om mensen onder druk te zetten die toegang hebben tot gevoelige informatie. Functionarissen met bijvoorbeeld financiële- of huwelijksproblemen kunnen zo worden gechanteerd of omgekocht.

Sinds de ontdekking zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. De getroffen ambtenaren werd opgeroepen hun kredietkaartgegevens nauwlettend in de gaten te houden. Potentiële slachtoffers krijgen ook gratis ondersteuning aangeboden om te voorkomen dat hun identiteit wordt gestolen. De federale opsporingsdienst FBI probeert ondertussen de verantwoordelijke hackers op te sporen.