"China vervolgt nog altijd slachtoffers van Tiananmen"

AFP
Op 4 juni is het 25 jaar geleden dat het bloedbad op het Tiananmenplein in China plaatsvond. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) stelt naar aanleiding van die verjaardag vast dat de vraag naar de verantwoordelijkheid voor dat bloedbad, de rechtsstaat, de vrijheid van meningsuiting en andere mensenrechten in China luider klinkt dan ooit. Volgens HRW blijft de Chinese overheid de overlevenden en hun familieleden vervolgen. Elke discussie over de gebeurtenissen van toen blijft verboden, stelt HRW.

In de aanloop naar de herdenking van de opstand van het Tiananmenplein, of het Plein van de Hemelse Vrede, zijn zeker zes personen opgesloten, omdat ze de gebeurtenissen herdachten. Het gaat onder meer om de mensenrechtenadvocaat Pu Zhiqiang, academicus Xu Youyu, en de kunstenaar Chen Guang.

Ook andere activisten werden onder arrest geplaatst, zoals Ding Zilin, die de "Moeders van Tiananmen" oprichtte, een vereniging die de waarheid wil weten over wat er precies gebeurd is, en haar echtgenoot Jiang Peikun. Het koppel werd gedwongen om de Chinese hoofdstad te verlaten. Het is voor het eerst dat dit bejaarde koppel niet in staat zal zijn om de dood van hun zoon te gedenken in Beijing, aldus de organisatie Human Rights in China.