"China strategisch het beste ingedekt tegen de Verenigde Staten"

iStock
China is met voorsprong de grootmacht met de beste strategische indekkingscapaciteit tegenover supergrootmacht de Verenigde Staten. Dat blijkt uit onderzoek van VUB-er Nikolas Vander Vennet. Binnen zijn vernieuwde index die de "strategic hedge" van elf grootmachten meet tussen 2005 en 2015 is China helemaal naar de kop geklommen.

De index voor de strategische indekking bekijkt in welke mate regionale grootmachten hun competitieve positie op economisch en militair vlak kunnen verzekeren ten opzichte van de Verenigde Staten. De vernieuwde index werd door onderzoeker Nikolas Vander Vennet verfijnd door onder andere de nucleaire revolutie te incorporeren.

"Strategic hedge betekent dat ze hun militaire en economische capaciteit gradueel opbouwen. Dan doen ze best niet te snel, want dan kan de VS denken dat ze iets van plan zijn. Ze moeten dit op strategische manier opbouwen zonder de Verenigde Staten te provoceren", aldus Vander Vennet.

Kwetsbare economie

In 2005 stond Japan nog aan de top van de lijst van regionale grootmachten die strategisch het best ingedekt is tegenover de VS. Maar Japan zakt nu naar de tweede plaats, net voor Duitsland. Rusland is de laatste in het lijstje van elf. Ondanks het groot nucleair arsenaal is het pover resultaat voornamelijk te wijten aan zijn kwetsbare economie, die vanaf 2014 een flinke duik nam.

"China is heel erg vooruitgegaan, omdat het zich baseert op economische vooruitgang. Het bruto binnenlands product (bbp) stijgt en daardoor kan het zich ook permitteren om militair even snel te stijgen", aldus Vander Vennet.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Ooms

  Als China Amerika echt op zijn knieen wilt krijgen, moeten ze gewoon stoppen met het opkopen van Amerikaanse schulden en de schulden die ze al hebben (momenteel 6.06 triljoen) verkopen. Dit zou een beurscrash veroorzaken vergelijkbaar met 2008.

 • Michel Van Limbergen

  China gaat Trump vertellen op te houden met die onzin en anders zouden er een aantal papieren voorgeschoteld kunnen worden die de VS heel veel geld kunnen kosten!

 • Maraia Ceraia

  Als ik mij goed herinner wat het al in november van 2016 dat er binnen het IMFgeruchten gingen dat de chinese munt de dollar wel eens zou vervangen als internationale munt, en net daarna kreeg de chinese munt een deuk.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Cecil, voordat U het hebt over onzin had ik toch graag UW wetenschappelijke bevindingen gelezen. Het is tegenwoordig een gewoonte om, zonder enig onderbouwd onderzoek, universiteiten te betichten van onzin. In de academische wereld zal uw naam blijkbaar niet vermeld staan. PS. Uw reactie is wel meer dan een mening.

 • cecil atherton

  Amaai, amaai, wat een geo-politieke onzin alweer uit een VUB-se duim gezogen. Voor diegenen die hier nog intrappen, doe uw ogen open en kijk om u heen (in wereldwijde context dan). Als dat niet wil lukken kleine tip: zoek de rode draad in de geschiedenis van pakweg de laatste 120 jaar.