“Chaos heerst”: Britse kranten snoeihard voor Theresa May

De Britse premier Theresa May
AP De Britse premier Theresa May
Daags na een nieuwe nederlaag van de Britse premier Theresa May in het parlement, spreken de Britse kranten over een "vernedering" en "instorting". "De chaos heerst", bloklettert ‘The Daily Mail’.

"May verliest de controle na de massale opstand van ministers om de 'no deal' uit te sluiten", aldus ‘The Daily Mail’. "Nu wil ze een DERDE stemming over HAAR akkoord en waarschuwt: steun me of riskeer de brexit helemaal te verliezen."

‘The Guardian’ plaatst die waarschuwing van May ook op de voorpagina. "Laatste waarschuwing van May aan Tory-rebellen: steun me of verlies brexit." De krant schrijft nog dat de "vernederde" premier een "laatste keer wanhopig de teerling zal werpen" na een "ongeziene avond" van verdeeldheid binnen de Tory-partij.

"May genoodzaakt tot ultimatum nadat Commons 'no deal'-brexit verwerpt", kopt ‘The Financial Times’. "Na opnieuw een vernedering in Westminster, zei de premier de parlementsleden een uitstapakkoord binnen een week te steunen, of Groot-Brittannië wordt gedwongen een lang uitstel van de brexit te zoeken en verkiezingen voor het Europees parlement te houden."

Op de voorpagina van ‘The Daily Telegraph’ staat dan weer: "Brexit uitgesteld tot nader order na bende van vier rebellen". Daarbij verwijst de krant naar ministers Amber Rudd, David Gauke, Greg Clark en David Mundell, die "Theresa May verraden hebben door te helpen de 'no deal' voorgoed uit de weg te ruimen".

The Daily Mirror spreekt dan weer van een 'meltdown' (ineenstorting). "Theresa May verloor vorige nacht controle over brexit nadat 13 Tory-ministers een 'no deal'-plan verwierpen in een muiterij die haar leiderschap aan flarden achterliet", klinkt het. 

Ook ‘The Times’ gebruikt 'meltdown' in de berichtgeving over de stemming van gisteren.

Op de voorpagina van ‘The Daily Express’ staat dan weer in het groot: "Laat de EU-pestkoppen de dag niet winnen". 

‘The Sun’ plaatst het nieuws over de stemming ook op de voorpagina, zij het minder groot dan het nieuws over een Netflix-documentaire over de vermiste Madeleine McCann. "Twee extra jaren brexit", aldus ‘The Sun’.

Geraak je niet meer wijs in het hele Brexit-kluwen? Check ons ‘Brexicon’ voor een heldere verklaring van alle termen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivo simons

  Chaos? Dat land leeft al meer dan 1000 jaar in chaos. Daar komt de eerst 1000 jaar geen verandering in.

 • Elle Devee

  Geef die Britten een schop onder hun kont. Dan komen ze straks met hangende pootjes vragen of ze er terug in mogen.

 • Benesh Braes

  Respect voor deze vrouw. Opgeven staat niet in haar woordenboek. Ze speelt volgens de regels, gaat keihad voor waar ze in gelooft en riskeert hiermee op haar bek te gaan.

 • Marc Van der Vloedt

  Horrorscenario, maar niet voor gokkers, speculanten en uitbuiters van de vrijhandel. 't IS alsof op een verkeerde autostrade komen doordat de verkeersborden werden misplaatst, wegwijzers werden gedraaid en gesaboteerd en alle volgende uitritten gesloten zijn en voortdurend bumperklevers met hun lichten flikkeren en toeteren en de media caravan een huwelijksfeest houdt op die snelweg.De zenuwen zouden voor minder door de keel van Theresa gieren.

 • Andy Verachtert

  Britse parlementsleden mogen blijkbaar hun eigen gedacht hebben, wat toe te juichen valt. Zeer in contrast met Vlaanderen, waar een partijgestuurde kadaverdiscipline heerst. Volksvertegenwoordigers moeten enkel het verschil tussen een ja- en een nee-knopje kennen, in opdracht van de partijtop.