"Catalonië zal maandag onafhankelijkheid uitroepen"

De Catalaanse president Carles Puigdemont geeft een persconferentie.
epa De Catalaanse president Carles Puigdemont geeft een persconferentie.
Het Catalaanse parlement zal vermoedelijk maandag bijeenkomen om de onafhankelijkheid van de regio van Spanje uit te roepen. Daarover zijn de woordvoerders van de Catalaanse coalitiepartijen het woensdag in Barcelona eens geworden. Dat melden de krant La Vanguardia en andere media.

De definitieve beslissing willen de fractieleiders van de separatistische alliantie Junts pel Sí (Samen voor Ja) en de kleine linkse partij CUP na de bepaling van de agenda van de plenaire zitting in de loop van vandaag nemen, klinkt het. De separatistische partijen hebben in de deelregering in Barcelona een absolute meerderheid.

De Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont heeft voor vanavond om 21 uur een mededeling aangekondigd. Gisteren had Puigdemont bekrachtigd dat Catalonië zich binnen de komende dagen onafhankelijk zal verklaren. "Binnen 48 uur daarna kunnen we de onafhankelijkheid uitroepen," zei hij tegen de BBC. "Geen enkele samenleving moet een toestand accepteren die het niet wil".

Flater

Een mogelijke interventie van de centrale regering in Madrid zou volgens Puigdemont een flater zijn. Hij benadrukte dat er momenteel geen enkel contact is tussen Barcelona en Madrid. "Ik heb de dialoog gezocht, maar Madrid heeft in het geheel niet gereageerd", aldus de premier. Zou de Spaanse overheid overgaan op het aanhouden van bewindslieden van de Catalaanse regering, dan beschouwt Puigdemont dat als de zoveelste fout van Madrid.

Bij het referendum van zondag had ruim 90 procent voor een Catalaanse afscheuring van Spanje gestemd. Barcelona hield de volksraadpleging ondanks een verbod van het grondwettelijk hof en de centrale regering. De kiesopkomst bedroeg volgens officiële cijfers iets meer dan 40 procent.
68 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Paul Peelis

  Na Brexit, een natie, volgt Catalonie een regio, de onafhankelijkheidsdrang Het ziet er naar uit dat Europa in staat van ontbinding verkeert. Kan ook niet anders met hun log bestaan gekenmerkt door super graaien en ontkennen van de volkswil.

 • Philip Deweer

  Om voor je onafhankelijkheid te gaan heb je ballen en geld nodig De Schotten hebben ballen maar geen geld... De Vlamingen hebben geld maar geen ballen... De Catalanen hebben ballen en geld... Gefeliciteerd

 • P. Smets

  @ Danny Gielen: 'Voor mijn part mogen ze Brussel ook hebben, want buiten Europese instellingen wordt daar geen geld gegenereerd.' U dwaalt. De bijdrage van Brussel aan het BNP is groter dan die van de ganse auto-industrie in België. Informeer u voor u uw onzin de wereld instuurt.

 • Joris Vanderaert

  Ik denk niet dat iemand een zinnige uitspraak kan doen over hoeveel Catalanen nu echt voor onafhankelijkheid zijn. De stemming is gedwarsboomd, de kiezers waren geïntimideerd. De stemming was ook niet verplicht. En meerderheden worden gewoonlijk bepaald op basis van wie wel gaan stemmen is. Anders zou de VS nooit een president hebben.

 • Gino D.

  Mijn reactie was op de bewering dat ze onderdrukt en misbruikt zijn, Joris Vanderaert. En dat is een beetje in strijd met de rijkste regio zijn. Voor de rest beweer ik niet dat ze geen aanspraak mogen maken op zelfbeschikking. Maar 3 miljoen van de 5 lijken dat toch niet te doen. Deze die nu de onafhankelijkheid willen uitroepen doen dat dus tegen de wil van de rest van Spanje en tegen minstens de helft van de Catalanen. Zoiets noemt een coup van een minderheidsgroep.