Ga naar de mobiele website
^ Top

"Catalonië roept formeel onafhankelijkheid uit als Spanje morgen autonomie opheft"

De Catalaanse premier Carles Puigdemont.
AFP De Catalaanse premier Carles Puigdemont.
De Catalaanse premier Carles Puigdemont zal formeel en ondubbelzinnig de onafhankelijkheid van Catalonië uitroepen als Spanje morgen beslist de autonomie van de regio aan banden te leggen. Dat is de partij van Puigdemont vanavond overeengekomen.

De spanning stijgt in Catalonië nu de deadline nadert die Puigdemont heeft gekregen van de Spaanse premier Mariano Rajoy. Ten laatste morgen om 10 uur moet Puigdemont van Rajoy "terugkeren naar de legaliteit" en formeel afzien van zijn dubbelzinnige en symbolische onafhankelijkheidsverklaring van vorige week. Zo niet, dan dreigt Spanje ermee de "politieke atoombom" in te zetten: het beruchte grondwetsartikel 155, waarmee de centrale regering in Madrid in kan grijpen in het bestuur van een Spaanse regio.

Puigdemont is echter niet van plan een voor Spanje bevredigend antwoord te geven. Maandag herhaalde de premier zijn aanbod tot dialoog, maar daar ging Spanje niet op in. De premier en zijn partij, PDeCat, zijn vanavond dan ook overeengekomen om formeel de onafhankelijkheid uit te roepen als morgen artikel 155 in gang wordt gezet. De partij betreurt het dat er "niemand aan de andere kant van de tafel lijkt te zitten" om een dialoog op te starten.

Nieuwe verkiezingen?

Vanmorgen nog liet de regering in Madrid weten dat artikel 155 nog vermeden kan worden als Puigdemont bereid is nieuwe regioverkiezingen uit te schrijven. Dat aanbod weerlegt de Catalaanse regering echter. Nieuwe verkiezingen komen er volgens de onafhankelijkheidsplannen pas over enkele maanden, om een parlement te kiezen dat daarna de grondwet van de nieuwe republiek moet schrijven.

Amnesty International: "Onafhankelijkheidsleiders opsluiten is overdreven"

De spanningen tussen Madrid en Barcelona zijn nog verhoogd sinds het Spaanse gerecht de leiders van twee onafhankelijkheidsorganisaties gevangen heeft gezet voor 'gezagsondermijning'. Jordi Sanchez en Jordi Cuixart, voorzitters van respectievelijk de Catalaanse Nationale Assemblee (ANC) en Omnium Cultural, zitten sinds maandag opgesloten in de Madrileense gevangenis Soto del Real.

De twee zouden in september niet genoeg gedaan hebben om boze burgers tegen te houden die Spaanse politieagenten verhinderden een gebouw te verlaten dat ze net hadden doorzocht. Officieel zijn ze preventief opgesloten omdat het risico op recidive te groot zou zijn.

De Catalaanse regering noemt de twee echter politieke gevangenen. Gisteren kwamen in Barcelona tienduizenden burgers op straat om te protesteren tegen de opsluiting van de 'martelaren van de onafhankelijkheid'. Ook Amnesty International noemt de opsluiting overdreven.

Tienduizenden mensen kwamen gisteren op straat tegen de opsluiting van 'beide Jordi's'.
Getty Images Tienduizenden mensen kwamen gisteren op straat tegen de opsluiting van 'beide Jordi's'.
Meer over10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • françois troch

  aan tafel zitten, over wat kan er dan gepraat worden, Catalonie wil onafhankelijkheid en Spanje niet hoe dan dialoog

 • Gunther Berens

  Oesje...zoiets gebeurde toch niet in ons verlichtte westen?

 • Paul Corvair

  Heeft Europa Spanje nog steeds niet op de vingers getikt, als het om vluchtelingen ging hadden ze Spanje al meer dan één keer bedreigd. Eigenbelang?

 • Chèvre Noir

  voor onafhankelijkheid zal er geofferd worden, het gaat om zelfbestuur

 • Guido Delrio

  Spanje vraagt om zijn reactie. De Pipo draait weeral de rollen om

Meld een bug