“Catalaanse politici krijgen maandag tot 15 jaar cel”

De twaalf beschuldigden in de rechtszaal bij een zitting eerder dit jaar. Op de voorste rij vlnr. de voormalige regionale ministers Joaquim Forn, Raul Romeva en Oriol Junqueras.
AFP De twaalf beschuldigden in de rechtszaal bij een zitting eerder dit jaar. Op de voorste rij vlnr. de voormalige regionale ministers Joaquim Forn, Raul Romeva en Oriol Junqueras.
Het Spaanse Hooggerechtshof zal de twaalf separatistische leiders maandag zware celstraffen tot 15 jaar opleggen voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum van 2017. De zwaarste beschuldiging van rebellie, die tot 25 jaar cel kon opleveren, zou evenwel niet weerhouden worden. Dat zegt een bron binnen het hof aan Reuters. 

Negen van hen, die al bijna twee jaar in voorhechtenis zitten, worden beschuldigd van een vorm van hoogverraad. De drie anderen worden beschuldigd van onder meer misbruik van overheidsgeld. De voormalige vicepremier van de regioregering, Oriol Junqueras, riskeert bijvoorbeeld 25 jaar cel als hij schuldig wordt bevonden aan hoogverraad.

Een aantal Catalaanse leiders zou schuldig worden verklaard aan opruiing en het misbruik van overheidsgeld, maar niet aan rebellie. Daardoor riskeren ze niet de maximumstraf.  De zwaarste straf zou voor Junqueras zijn: hij zou 13 tot 15 jaar cel krijgen. De zeven rechters van het Hooggerechtshof zouden het unaniem eens zijn over de straffen. 

Het officiële verdict wordt maandagochtend verwacht, al kan het nog tot dinsdag duren vooraleer het publiek wordt gemaakt. Opperrechter Manuel Marchena wilde vandaag niet reageren op de perslekken, maar zegt dat “alles nog open is aangezien de straffen pas definitief zijn als alle rechters er hun handtekening onder hebben gezet”.

Carles Puigdemont, die tijdens het referendum regiopremier van Catalonië was, vluchtte naar België en staat niet terecht. In Spanje worden mensen niet bij verstek berecht. De gedaagden houden vast aan hun onschuld en zeggen dat ze blootstaan aan politieke vervolging.

De bekendmaking van de straffen kan de politieke onrust over Catalonië weer doen opwaaien. Op 10 november staan er bovendien nationale verkiezingen in Spanje op het programma. Mogelijk zou ontslagnemend premier Pedro Sanchez (PSOE) eventuele gevangenisstraffen na de verkiezingen kunnen annuleren of verzachten via een algemeen pardon, om zo de Catalaanse partijen gunstig te stemmen in ruil voor steun bij een vertrouwensstemming.

In Catalonië wordt regelmatig geprotesteerd tegen de opsluiting van de politieke gevangenen.
EPA In Catalonië wordt regelmatig geprotesteerd tegen de opsluiting van de politieke gevangenen.29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerd Peeters

  Dat noemen ze ook democratie. Arme Spanjaarden.

 • frans pol

  Fons Casteels. Leer eerst iets over Spanje voor je zulke dwaze opmerkingen heeft. In 1982 is een nieuwe grondwet gestemd met 98% door al de Spanjaarden dat Spanje niet kan gewijzigd worden door een regio, zoals Catalonië is. De Catalanen hebben die ook aanvaard. Dus hetgeen ze nu vragen ( de onafhankelijkheid) moet gestemd worden niet door de Catalanen maar door al de Spanjaarden als ze dat willen. Daarom hetgeen zij doen is onwettelijk. Daarom zijn ze gestraft geweest.

 • Paul Vanmaldeghem

  Dat in Europa anno 2019 mensen worden veroordeeld op basis van een grondwet daterend uit de tijd van dictator Franco lokt geen enkele kritiek uit. Klinkt zeer hypocriet als je ziet waar anders Europa zich allemaal mee bemoeit. Maar hypocrisie lijkt tegenwoordig de norm te zijn in onze samenleving, dus iedereen doet maar rustig "zijn" ding verder. Schandalig gewoon.

 • Fons Casteels

  "Een interne Spaanse aangelegenheid?". Komaan zeg. Als Polen de pensioenleeftijd voor rechters verlaagt, dan moeit de EU zich daar wél mee. Als Hongarije haar buitengrenzen beter beveiligt, dan moeit de EU zich daar wél mee. Maar als de Spaanse regering, in 2019, politieke tegenstanders in de cel laat gooien door laffe rechters, dan zwijgt de EU. En inderdaad: waar is het protest van Amnesty International en andere moraalridders genre David Reybrouck?

 • Wim Peeters

  @Geert Landsman Heeft de bevolking van Servië ook mee mogen beslissen om Kosovo onafhankelijk te maken? Nee, dat heeft dat land zelf beslist. Catalonië was niet altijd deel van Spanje en was een Koninkrijk op zich in de middeleeuwen maar is sinds 1939 in de greep van Spanje.