‘Carnaval’ moet voortaan ‘verkleedfeest’ heten op Nederlandse school

Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld
Een basisschool in het Nederlandse Zevenaar (provincie Gelderland) viert woensdag geen carnaval, maar het ‘verkleedfeest’. Omdat carnaval van oudsher een katholiek feest is, past de naam niet bij de openbare school, klinkt het.

De naam is veranderd naar ‘verkleedfeest’ op initiatief van de oudervereniging van de school. “De Carrousel is een openbare basisschool waar we geen bepaald geloof willen aanhangen. Carnaval is een feest dat wordt gevierd vanuit een katholieke traditie, vandaar de naamsverandering”, zegt Judith van der Schaaf van de oudervereniging.

Petra van den Brink, directrice van basisschool IKC Carrousel, sluit zich daarbij aan. “Onze samenleving is op christelijke waarden gebaseerd, ongeacht of je daarin gelooft of niet”, zegt ze. “Maar wij zijn een openbare school. Dus we doen mee met de traditie, maar geven het wel een andere naam.”

De lokale prins-carnaval Eric Boschman is van mening dat ouders zich niet zo druk moeten maken. “Carnaval of verkleedfeest, het is uiteindelijk maar een naam. Ik ben allang blij dat de school het nog viert. Het is gewoon een hartstikke leuk feest, ongeacht de religieuze achtergrond.”
70 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carl Delahaye

  nederland is weer belachlijk aan het doen met hun verkleedfeest , straks gaan nederlanders niet gaan slapen maar pijama feest houden

 • Patrick Weyers

  De waanzin nabij. En de "anderen" lachen ons om zoveel zwakheid.

 • RENE LENAERTS

  De geschiedenis kan voor die Hollanders blijkbaar de pot op. En overigens hebben super katholieke pilaarbijters nooit van carnaval gehouden. Want carnaval stamt uit de prehistorische tijd dat mensen hun laatste bederfbare wintervoorraden aanspraken en daarna nog een tijdje tot vasten gedwongen waren.

 • pascal de bruycker

  Gaat dat eens stoppen met die misplaatste politieke correctheid ? We hebben al genoeg politiekers die onze eigen cultuur op de helling plaatsen !

 • wilfried de hert

  Beter het onderwijs in zijn geheel vervangen , niet alleen de naam.