"Canada weigert verblijfsvergunning aan werknemers Huawei uit schrik voor spionage"

afp
Twee werknemers van de Chinese telecomreus Huawei zagen hun aanvraag voor een verblijfsvergunning in Canada afgewezen omdat er "gegronde redenen" waren te geloven ze dat de Canadese veiligheidsbelangen konden schaden, of aan spionage zouden doen. Dat staat in een brief die gisteren door de krant South China Morning Post werd gepubliceerd. De krant kreeg de brief van de Chinese migratieconsultants van de werknemers.

De Canadese immigratieautoriteiten weigerden de aanvragen in maart. In de brief worden migratiewetten over "ontoelaatbare" mensen aangehaald.

Huawei ondervindt al langer problemen in Noord-Amerika, vanwege vermoedelijke banden met de Chinese autoriteiten. Een Amerikaanse inlichtingencommissie verwees naar het bedrijf in 2012 als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Bedrijven kregen de raad "de veiligheidsrisico's op de lange termijn" in overweging te nemen vooraleer in zee te gaan met Huawei en een ander bedrijf, ZTE.

Topman Ren Zhengfei, een voormalig Chinees legerofficier, ontkende herhaaldelijk dat zijn bedrijf banden heeft met de Chinese overheid. Hij zei dat Huawei nooit de vraag kreeg om voor de autoriteiten in Peking te spioneren. Een Brits panel stelde in 2015 eveneens dat het bedrijf geen veiligheidsrisico vormde voor het land.

Huawei heeft een goed jaar achter de rug. De omzet steeg op jaarbasis met 37 procent naar 395 miljard Chinese yuan, omgerekend circa 53,6 miljard euro. De nettowinst bedroeg 5 miljard euro, een stijging met een derde ten opzichte van 2014.