"Cameron dreigt uit EU te stappen als Juncker wordt benoemd"

De Britse premier David Cameron beantwoordt vragen van journalisten in Brussel.
AFP De Britse premier David Cameron beantwoordt vragen van journalisten in Brussel.
De Britse premier David Cameron heeft er tegenover zijn Europese partners mee gedreigd dat Groot-Brittannië uit de Europese Unie zou stappen indien de Luxemburger Jean-Claude Juncker voorzitter van de Europese Commissie zou worden. Dit schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel in zijn jongste editie.

Het blad haalt "bronnen dichtbij de deelnemers" van de bijeenkomst van de Europese staatshoofden en regeringsleiders van dinsdag in Brussel aan. Cameron zou onder meer aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd hebben dat de keuze voor Juncker "zijn regering zodanig zou destabiliseren dat een referendum over de uitstap uit de EU" nodig zou zijn, en dat men in zo'n referendum zeker en vast zou weigeren in de Unie te blijven.

"Een figuur uit de jaren 80 kan de problemen van de komende vijf jaar niet oplossen", zei Cameron over Juncker volgens Der Spiegel, dat vandaag fragmenten uit het artikel verspreidde.

Cameron is kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie namens de Europese Volkspartij, het samenwerkingsverband van christendemocratische en conservatieve partijen. Die is bij de Europese verkiezingen de grootste groepering in het Europees Parlement geworden. Merkel sprak zich gisteren tijdens een forumdiscussie in de Beierse stad Regensburg uitdrukkelijk uit voor de kandidatuur van Juncker.