"Bush moet eerlijk zijn over kosten Irak-oorlog"

UNKNOWN

President George Bush moet eens eerlijk zeggen hoeveel de oorlog in Irak heeft gekost aan geld en mensenlevens. Daar heeft de Democratische senator van New Jersey, Robert Menendez, toe opgeroepen. "Bush moet de realiteit onder ogen zien", zei Menendez.

Waarheid
Volgens Menendez is dit de waarheid: "Nadat duizenden Amerikaanse levens en mogelijk triljoenen dollars van de Amerikaanse belastingbetaler verloren zijn gegaan, wordt Irak nog steeds geplaagd door geweld en corruptie en is het land nog lichtjaren verwijderd van het opzetten van een stabiele regering of een duurzame vrede."

Moreel en middelen uitgeput
De oorlog heeft het moreel en de middelen van de Amerikaanse strijdkrachten ernstig uitgeput, zei Menendez. Bush moet toegeven dat, als gevolg van de oorlog in Irak, de Verenigde Staten hun doeleinden in Afghanistan niet hebben bereikt, dat al-Qaida zich herstelt en dat de jacht op Osama bin Laden niet op volle kracht is gevoerd, zei Menendez.

Economie geschaad
Bovendien heeft de oorlog in Irak de Amerikaanse economie geschaad. "In plaats van het bouwen van barakken in Irak zouden we miljoenen Amerikanen kunnen helpen om te voorkomen dat ze uit hun huizen worden gezet. In plaats van patrouilleren op de straten van Bagdad zouden we kunnen investeren in een ziektekostenverzekering voor iedereen, en betere scholen."

"Noodzakelijke kosten"
Bush zei woensdag dat de VS veiliger is als gevolg van de oorlog. "Niemand zal zeggen dat deze oorlog niet veel mensenlevens en geld heeft gekost", zei Bush. "Maar die kosten zijn noodzakelijk als we bedenken wat de prijs is van een strategische overwinning van onze vijanden in Irak." (novum/ap/tdb)