"Buitenlanders weren uit coffeeshop is geen discriminatie"

EPA
De autoriteiten mogen niet-Nederlanders en minderjarigen weren uit coffeeshops. Dat staat in een advies van de Nederlandse advocaat-generaal Leen Keus aan de Raad van State. Keus bracht het advies vandaag naar buiten.

Keus keek naar de situatie vanwege de gedwongen sluiting van coffeeshops 'Toermalijn' in Tilburg en 'Easy Going' in Maastricht. Zij moesten dicht omdat ze zich niet hielden aan twee regels. Coffeeshops mogen alleen leden toelaten en alleen volwassenen die in Nederland wonen, kunnen lid van een coffeeshop worden.

Keus concludeert onder meer dat het niet discriminerend is om alleen volwassenen uit Nederland toe te laten in coffeeshops. Bovendien mogen de beperkingen in het belang van de strijd tegen drugstoerisme.

De Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, doet in de loop van volgend jaar uitspraak. De rechters mogen afwijken van het advies van de advocaat-generaal.

Onbegrijpelijk
De Vereniging van Officiële coffeeshops in Maastricht noemt het advies onbegrijpelijk. "Als dit advies wordt overgenomen, is er weinig bestaansrecht meer voor coffeeshops en zijn ook de bezoekers vogelvrij", zei woordvoerder Marc Josemans.

"De minister en de burgemeester mogen in dit advies direct grijpen naar het zwaarste middel om buitenlanders te weren", aldus Josemans. "Bovendien moet de coffeeshop volgens dit advies weer een kleine besloten club worden. Dan jaag je alle klanten weg naar de illegale markt, ook de Nederlanders".