“Britten naar Veiligheidsraad VN om tanker”

Britse minister van Defensie Penny Mordaunt tijdens een vergadering op het NAVO-hoofdkwartier te Brussel op 26 juni 2019.
AFP Britse minister van Defensie Penny Mordaunt tijdens een vergadering op het NAVO-hoofdkwartier te Brussel op 26 juni 2019.
Groot-Brittannië heeft aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gemeld dat de Britse tanker Stena Impero in Omaanse wateren voer toen het door Iran werd tegengehouden en in beslag genomen. Daarom gaat het volgens de Britten om een "illegale interventie" door Iran.

"Het schip heeft recht van doorvoer in een internationale zeestraat zoals dat in het internationale recht staat. Dat vereist dat de doorreis niet wordt belemmerd en daarom vormt de Iraanse actie een illegale inmenging," schreven de Britten aan de Veiligheidsraad.

Zaterdag verklaarde de Britse minister van Defensie Penny Mordaunt al dat het om een "vijandige daad" ging. Eerder werd bericht dat het schip onder Britse vlag in internationale wateren voer toen het in beslag werd genomen. Het schip was volgens Teheran vrijdag betrokken bij een ongeluk met een vissersboot en negeerde hulpverzoeken.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Gevaert

  Hypocriten die Britten. Wat zij mogen, mogen anderen niet?

 • wim Goossens

  De Britten mogen dan wel een tanker van Iran aan de ketting leggen , die misschien, mogelijker wijs, eventueel zou kunnen naar Syrië varen ??? En nu moord en brand roepen om een actie van Iran ??? De Britten zijn al even erg als die rosse Amerikaan die met een twitterhand rondloopt ....

 • Michel Jozef

  Hebben ze dat spelletje nog altijd niet door? Amerikanen beschouwen de NATO niet als bondgenoten maar als gratis buitenlandse huurlingen. Zullen het ook nooit leren. Britten nu ook een tanker kwijt. Canadezen gingen mevrouw Huawei eens oppakken, resultaat een paar Canadese "spionnen" die de doodstraf riskeren. En nu op Trump rekenen om ze terug te krijgen. Een tweet, wachten tot eind 2020 na zijn herverkiezing en als dan de VS er iets kan aan verdienen ....

 • johan debue

  Wat van het westen komt is eerlijk wat van het oosten komt is oneerlijk. GB neemt een tanker in beslag en dat is eerlijk Iran neemt een tanker in beslag en dat moet dan zo snel mogelijk voor de VN veiligheidsraad komen 2 maten en 2 gewichten.

 • Daniel Bamps

  Dirk Degrijse, waar heb je ergens gelezen dar GB hulp vraagt aan europa? Sinds wanneer behoort de VS tot europa?