"Britse spionnen naar huis gehaald om lek Snowden"

Het hoofdkwartier van de Britse inlichtingendienst GCHQ (Government Communication Headquarters).
AP Het hoofdkwartier van de Britse inlichtingendienst GCHQ (Government Communication Headquarters).
De Britse inlichtingendienst MI6 heeft noodgedwongen spionnen op missie in het buitenland teruggehaald, omdat Rusland en China gevoelige documenten over de dienst hebben bemachtigd. Moskou heeft ruim 1 miljoen geheime documenten van klokkenluider Edward Snowden ontcijferd, meldde de krant The Sunday Times op basis van Britse regeringsbronnen.

Rusland en China hebben de beveiligingscode gekraakt en zijn dus perfect in staat om de inhoud van de documenten na te gaan, zo schrijft de krant The Sunday Times. Het blad beroept zich voor de informatie op bronnen bij de Britse veiligheidsdiensten, bij het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken en op het kabinet van de eerste minister.

De spionnen zijn met reddingsoperaties uit vijandige landen gehaald. In de documenten staan namelijk technieken die de Britten gebruiken voor het verzamelen van inlichtingen. Ook is er informatie in te vinden waarmee Britse en Amerikaanse spionnen in het buitenland kunnen worden herkend. De Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6 moest noodgedwongen agenten terugtrekken uit operaties in "vijandige landen", zo meldt een anonieme hooggeplaatste regeringsambtenaar aan de krant.

Er werd niet meegedeeld waar een wanneer de agenten werden teruggeroepen. Ook de redactie van BBC kreeg bevestigd dat spionnen moesten worden teruggehaald omdat hun leven in gevaar kwam. De omroep benadrukt wel dat er "geen bewijzen" zijn dat een van die agenten iets ernstigs is overkomen.

Snowden heeft volgens de krant 1,7 miljoen documenten van westerse inlichtingendiensten in zijn bezit. De documenten waren versleuteld en Snowden heeft in samenwerking met media een aantal daarvan naar buiten gebracht. Het is niet duidelijk hoe de regeringen in Moskou en Peking het leeuwendeel van de documenten hebben bemachtigd en ontcijferd. Volgens Snowden was het ontcijferen van de informatie onmogelijk.

Grote strategische tegenslag
Het voormalig hoofd van de Britse inlichtingendienst GCHQ, David Omand, zei tegen de krant dat het onderscheppen van de informatie een "grote strategische tegenslag" is, die schadelijk is voor Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en de NAVO-lidstaten. "Leden van de regering zijn erg gefrustreerd omdat die man al die informatie openbaar heeft kunnen maken", zegt ook Tom Shipman, een journalist die meewerkte aan het artikel in The Sunday Times.

Een hooggeplaatste bron die bij het Britse ministerie verantwoordelijk is voor veiligheid beschuldigde Snowden ervan "bloed aan zijn handen" te hebben. De regeringsbronnen lieten weten dat er geen bewijs is van mensen die zijn "geschaad" door de Russische en Chinese praktijken.

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft twee jaar geleden heel wat informatie gelekt over de activiteiten van vooral de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, maar ook van zijn Britse tegenhanger GCHQ.

Klokkenluider Edward Snowden.
REUTERS Klokkenluider Edward Snowden.

Bedenkelijk artikel
Glenn Greenwald, onderzoeksjournalist en vertrouweling van Snowden, ontkent de beschuldigingen. Het artikel in de Sunday Times is doorspekt met fouten en is een voorbeeld van bedenkelijke journalistiek. Wie beweringen gelooft die anoniem, in het eigen belang door regeringen worden gecommuniceerd, is dom, schreef Greenwald op Twitter.

De Amerikaanse journalist Glenn Greenwald.
REUTERS De Amerikaanse journalist Glenn Greenwald.