“Britse regering wil douaneposten aan beide zijden van Ierse grens”

AFP
De Britse regering zal woensdag of donderdag gedetailleerde voorstellen over de brexit aan de Europese Unie voorleggen. Daarmee zal het land ook ingaan op een oplossing van de kwestie rond de Ierse grens. Dat meldt een bron binnen de Britse regering. Volgens de Ierse omroep RTÉ zouden de Britten voorstellen om aan beide zijden van de grens douaneposten in te voeren.

De zogeheten Ierse backstop, de regeling die een harde grens moet voorkomen tussen Ierland en Noord-Ierland, wordt gezien als het voornaamste struikelblok in de onderhandelingen.

De Britse premier Boris Johnson wil komaf maken met die vangnetoplossing die EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier met de vorige regering in Londen had uitgewerkt om te vermijden dat er na de brexit opnieuw controles uitgevoerd moeten worden.

Volgens een Europa-correspondent van RTÉ zou de Britse regering nu voorstellen om aan beide zijden van de Ierse grens “douaneafhandelingscentra” te installeren, om te voorkomen dat er aan de grens zelf controles nodig zijn. Die zouden gevestigd worden op 8 tot 16 kilometer van de grens. 

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney heeft dat voorstel direct afgekraakt en noemde het kansloos. “Tijd dat de EU een serieus voorstel van de Britse regering krijgt om een ​​Brexit-deal in oktober te kunnen realiseren. Noord-Ierland en Ierland verdienen beter!”, reageerde hij op Twitter.

De Britse premier Boris Johnson zei onlangs nog dat hij vasthoudt aan de huidige brexitdeadline van 31 oktober. Donderdag zei hij nog tegen partijgenoten dat hij ervan overtuigd is een deal rond te kunnen krijgen, maar dat het Verenigd Koninkrijk anders gewoon uit de EU stapt. Volgens de Britse krant The Times wil Johnson aan de EU vragen om langer uitstel van de brexit bij voorbaat te blokkeren.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Om een harde grens te vermijden is men dus bereid om aan beide zijden, op enkele kilometers van de grens, een harde grens te installeren. Goed plan, Boris.

 • Lucas Vissers

  Grenzen hadden nooit mogen verdwijnen !

 • Filip Vanlaeken

  Hoezo 16km van de grens? Weer een absurd idee dat enkel in de EU kan gedijen. Maak het niet moeilijk en steek gewoon een echte grenspost op de grens zelf. Beetje moed, dames en heren politici ?!

 • Mark Van Damme

  Komt niks van... allemaal show

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Waarom niet meteen in Dublin en London? En het liefst in het stadscentrum gelegen Zo zot als een achterdeur!