"Britse pub dreigt langzaam uit te sterven"

THINKSTOCK
Niet alleen de bruine kroeg in ons land heeft het moeilijk. Zijn Britse soortgenoot, de pub, dreigt langzaam uit te sterven. Daarvoor waarschuwt de Campaign for Real Ale, een belangenvereniging van pubeigenaren en klanten. Elke week sluiten er gemiddeld meer dan dertig.

Sinds 1980 gingen er 21.000 pubs dicht, waardoor er nu nog minder dan 50.000 over zijn. De Britse regering moet de pub helpen om te kunnen blijven bestaan, zegt de vereniging. De gang van zaken bij de pub 'Swan & Edgar' in het centrum van Londen illustreert de problemen waarmee de cafés worden geconfronteerd. Het bestond al meer dan een eeuw en was een van de kleinste pubs in de hoofdstad.

Een projectontwikkelaar kocht het café en de grond eromheen en wil er een huis bouwen. De architecten die het huis ontwierpen, zeiden dat 'Swan & Elgar' de laatste jaren nog maar zestien klanten per dag kreeg. Deskundigen noemen allerlei redenen voor de slechte cijfers. Mensen kopen sterke drank in de supermarkt en drinken die thuis op, wat goedkoper is dan naar de pub gaan.

Volgens Christopher Snowdon van een economisch instituut in Londen is vooral het rookverbod de doodsteek voor veel pubs geweest. Hij pleit ervoor dat de regering toestaat dat er afgesloten rookruimtes in de horecagelegenheden komen, zoals ook in België het geval is.