“Britse premier May sluit no-dealbrexit uit, maar kan dat nog niet publiekelijk zeggen”

De Britse Theresa May gisteren na een kerkbezoek.
REUTERS De Britse Theresa May gisteren na een kerkbezoek.
De Britse premier Theresa May sluit een no-dealbrexit uit, het scenario waarbij het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord de Europese Unie zal verlaten. Dat heeft ze in privégesprekken tegen de ministers van haar kabinet gezegd, meldt The Sun op basis van een bron binnen het kabinet. 

Toch is May er nog niet klaar voor om publiekelijk een no-dealbrexit af te wijzen, aangezien ze dan haar onderhandelingspositie tegenover de Europese Unie in gevaar zou brengen. “De premier heeft het zeer duidelijk gemaakt dat ze niet voor een no deal gaat”, zegt een bronnen binnen de regering aan de krant. “Ze is bang dat het (een no-dealbrexit, red.) jobs gaat kosten en dat wil ze niet.”

Gisteren zei de Britse minister van Onderwijs Damien Hinds nog tegen Sky News dat “hij zich geen scenario voor kan stellen waarin een ‘no deal’ regeringsbeleid wordt.” De minister van Onderwijs, Damian Hinds, zei vanmorgen bij de BBC in een reactie op het bericht van The Sun dat de regering geen ‘no-deal’ nastreeft en dat ook een duidelijke meerderheid in het parlement een goede overeenkomst met de Europese Unie wil.

May heeft een serie afspraken gemaakt over de manier waarop haar land ordelijk de EU verlaat. Maar die overeenkomst is twee weken geleden met een enorme meerderheid in het Britse Lagerhuis weggestemd en een oplossing is nog altijd niet in zicht. Morgen buigen May en het parlement zich erover hoe het verder moet.

Historische motie op komst?

Zo komen een prominent lid van Labour, Yvette Cooper, en een van de Conservatieve regeringspartij, Nick Boles, samen met een motie die de regering moet dwingen de brexit uit te stellen als er niet op tijd een akkoord met de EU is. De motie is, indien aangenomen, historisch, omdat het Lagerhuis zich al eeuwenlang geen regeringstaken heeft toegeëigend, maar hiermee plotseling op de stoel van de premier gaat zitten. Van alle voorstellen voor moties is dit de meest kansrijke volgens Britse media. Dat komt doordat een grote meerderheid van het Lagerhuis een no-dealbrexit wil voorkomen.

Een van hen is de Conservatief Dominic Grieve die ook met een motie komt, waarmee het Lagerhuis het initiatief naar zich wil toetrekken. Grieve is een verbeten tegenstander van de brexit en ijvert voor een tweede referendum. Hij wil dat in februari en maart de parlementariërs de gelegenheid krijgen met stemmingen het brexitbeleid te bepalen. Ook dat moet een no-dealbrexit onmogelijk maken. Maar Grieve hoopt op meer en wil een brexit torpederen.

“Laat de Ierse backstop vallen en je krijgt alle steun”

Boris Johnson, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en een van de meest prominente ‘harde brexiteers’, loste vanmorgen alvast een schot voor de boeg door er nogmaals op aan te dringen dat May de Ierse ‘backstop' moet laten vallen. Dat systeem werkt als een vangnet waarbij Noord-Ierland dicht bij de Europese douane-unie blijft als het Verenigd Koninkrijk en de EU na de brexit geen nieuw handelsakkoord kunnen sluiten. De harde brexiteers zien dat als een te grote toegift aan Europa.

Volgens Johnson kan May een “Vrijheidsclausule” in het brexitakkoord laten schrijven waardoor het Verenigd Koninkrijk uit de backstop kunnen stappen zonder akkoord van de EU. Nu kan dat volgens de huidige deal niet. “Als May die verandering erdoor krijgt, lijdt het geen twijfel da ze het hele land als één blok achter zich krijgt”, aldus Johnson in zijn wekelijkse column in The Daily Telegraph.

De kans dat het zo ver komt is echter klein. De EU wil niet meer heronderhandelen over de huidige deal en blijft bij haar standpunt dat dit het beste is wat de Britten uit de brand kunnen slepen.

Volgens de planning stapt het Verenigd Koninkrijk over negen weken, op 29 maart, uit de EU. Het land werd op 1 januari 1973 lid van de Europese Gemeenschap, maar is nooit enthousiast geweest over grote Europese projecten.

Boris Johnson.
EPA Boris Johnson.19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Ah, nu de tijd een beetje dringt, sijpelt de evidentie van alles binnen bij vele Britse politici : chaos vermijden! WANT ze zouden zelf wel eens schuldig kunnen zijn aan ... Chaos! Die Brexit komt in orde. 't Is zoals een etappe in de Tour de France : een spurt voor de eindmeet.

 • Erwin Van Roy

  De mensen die nog altijd vinden dat de EU een gedrocht is die wil ik ook is horen vertellen waarom. En kom niet af dat het geld kost. Wij Belgen krijgen evenveel geld van de EU dan als we eraan betalen. We kunnen vrij reizen en reizen is goedkoper.geworden omdat je niet meer moet wisselen van geld. Goederen worden makkelijker verstuurd binnen de EU en we leven in vrede

 • LUC VAN DER VEKEN

  Nieuw referendum? De Britten gaan nooit meer Europa verlaten! Ze zien de bui nu reeds hangen. Arme Britten die voor de exit hebben gestemd. Het deksel komt plat in hun gezicht! Niet voor de rijken hé, maar voor de arbeiders, die gaan er enorm onder lijden.

 • JOANNES BELMANS

  terug lid met de euro en anders niets.

 • guido vangheluwe

  opgepast mogelijks paar kleine wijzigingen en Europa (wat dit ook mag voorstellen ) zal gewoon akkoord gaan en iedereen leefde terug lang en gelukkig?