"Britse overheid gebruikt patiëntgegevens om illegale migranten op te sporen"

Leigh Daynes.
rv Leigh Daynes.
De Britse overheid gebruikt al jaren persoonlijke patiëntengegevens van de openbare gezondheidsdienst NHS om illegale migranten op het spoor te komen. Dat meldt Dokters van de Wereld. De organisatie reageert verbolgen: "Wij zijn dokters, geen grensbewakers", zegt directeur Leigh Daynes.

Volgens de Britse krant The Guardian hebben de Britse autoriteiten het afgelopen jaar gegevens van ruim 8.000 mensen in handen gekregen. Het gaat dan om niet-klinische gegevens, zoals het adres, de geboortedatum en de datum waarop ze naar de dokter gingen. Aan de hand daarvan tracht de overheid de illegale migranten op te sporen en het land uit te zetten.

Het systeem bestaat al jaren, en de National Health Service is ook wettelijk verplicht om de informatie aan de overheid door te spelen. Sinds 2014 is het aantal aanvragen wel verdrievoudigd, wat volgens The Guardian kadert in het plan van premier Theresa May om een "vijandige omgeving" te creëren voor ongedocumenteerde migranten.

Bij Dokters van de Wereld zijn ze alvast niet te spreken over de Britse praktijken. "We verzetten ons over de hele lijn tegen het gebruik van patiëntengegevens in de jacht op ongedocumenteerde migranten", zegt directeur Leigh Daynes.

Zwangere vrouwen
Volgens Daynes zien veel vrijwilligers van de organisatie in Groot-Brittannië regelmatig zwangere vrouwen, slachtoffers van mensenhandel en ernstig zieke mensen, die niet meer naar een gewone arts durven te gaan uit angst voor de gevolgen.

Gevaarlijk
"Ze zijn terecht bang dat hun informatie tegen hen gebruikt zal worden, of dat ze gearresteerd zullen worden in het hospitaal. Deze praktijk is niet alleen gevaarlijk voor de patiënten zelf, maar is ook een gevaar voor de publieke gezondheid", besluit Daynes.