“Brexit zonder akkoord kost EU miljarden”

Photo News
Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder een brexitdeal gaat de EU-lidstaten miljarden kosten. Dat schrijven Duitse media op basis van de Brusselse denktank Bruegel. Die heeft onlangs het Duitse parlement geïnformeerd over de kosten.

Volgens calculaties van het onderzoeksbureau moeten de EU-lidstaten bij een no-deal een gat opvullen van 16,5 miljard euro die in de begroting ontstaat tussen april 2019 en het einde van volgend jaar. 4,2 miljard euro komt daarvan voor rekening van Duitsland, dat momenteel met het Verenigd Koninkrijk het meeste bijdraagt aan de EU. 

De experts adviseren de EU om zich hard op te stellen: Als de Britten hun betalingsverplichtingen niet nakomen, moet dat worden beschouwd als een “vijandelijke daad”. Dan moet de EU geen concessies meer doen.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  Veel mensen reageren zonder te weten wat er staat. Bij een No deal zou dat veel miljarden kosten. Om de begroting rond te krijgen. En 16 miljard op een Europese bevolking van 500 miljoen mensen zou dus rond de 25 euro per persoon zijn. Ach is dat zoveel 25 euro op 1 jaar

 • Jean Huysmans

  Alleen de EU (wij ook dus) zal verliezen bij een no deal. Ik denk dat het bijgevolg beter zou zijn te hopen dat het UK zich niet te hard opstelt bij de onderhandelingen.

 • Peter Hegge

  Met of zonder akkoord , de EU scheurt zijn broek aan de Brexit. Al leggen ze het natuurlijk anders uit.

 • Marc Camp

  Acht kost dit maar 16,5 miljard euro. En wat sparen we uit aan lonen van die britten, aan subsidies! Want sorry maar GB is inclusief shotland en noord ierland en daar hoeven we nu geen subsidies meer aan te geven. En afzet markten, kijk eens naar het oosten! Rusland bijvoorbeeld. EEn mooie en grote afzetmarkt.

 • Liliane Depauw

  Toen de EU werd opgericht waren er duidelijk afspraken zeg maar regels, iedereen dient zich daar aan te houden GB of niet, er moet niet onderhandeld worden er moet betaald worden door GB zij zijn eruit gestapt, wisten heel goed wat dit met zich meebracht en hebben die wetten ook mee opgesteld en ondertekend dus ze zich zo maar niet laten van slag trekken.