“Brexit kostte Verenigd Koninkrijk al 130 miljard pond”

Beeld ter illustratie, anti-brexiteer loopt met protestborden door de straten van Londen.
REUTERS Beeld ter illustratie, anti-brexiteer loopt met protestborden door de straten van Londen.
De Britse premier Boris Johnson prijst de brexit aan als kans om het Verenigd Koninkrijk tot bloei te laten komen, maar economen plaatsen daar vraagtekens bij. De keuze voor een toekomst buiten de Europese Unie kostte de Britse economie al 130 miljard pond (omgerekend zo’n 153 miljard euro), berekenden onderzoekers van financieel persbureau Bloomberg.

Sinds een meerderheid van de Britten zich in 2016 voor een vertrek uit de EU uitsprak, zijn vooral de investeringen door ondernemers teruggelopen. Onzekerheid over de vertrekdatum en het al dan niet sluiten van een brexitdeal zorgden ervoor dat bedrijven minder vaak in de buidel tastten.

De gifbeker is volgens Bloomberg-economen nog niet leeg. Hoewel de overtuigende verkiezingszege van de Conservatieven in december het Johnson gemakkelijker heeft gemaakt de brexit door het Lagerhuis te loodsen, blijft de onzekerheid onder ondernemers en consumenten aanhouden. Dit zorgt naar verwachting dit jaar voor nog eens 70 miljard pond (omgerekend zo’n 82 miljard euro) aan misgelopen economische groei.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart Verbeeck

  @Toran, Geven, ja van belastingsbetalers. Dus zou dat neerkomen op een forse Europese belastingsvermindering! Maar, ik denk dat elke lezer hier wel weet dat belasting verlaging een illusie zijn.

 • jose ceraia

  Daar geloof ik nu eens geen ballen van. Bekijk de koers van het Britse pond welke zich heel goed handhaaft. Het pond zal weer naar 1.40 euro gaan.

 • ingrid grieten

  De media in de EU zal vooral negatief gaan berichten over Engeland met hun Brexit waarmee ze nu zelf bewijzen vooral ongeloofwaardig te zijn wat hun berichtgeving betreft. Ze ondermijnen echter de intelligentie van de burgers.

 • Toran Korshnah

  Danny Janssens, klopt, maar de EU zal zich ook terugtrekken. Dat gaat 800.000 jobs kosten. En de EU gaat ook geen subsidies meer geven aan bv landbouw en onderzoek. Het is niet alleen nemen dat de EU doet, maar ook geven. En ze gaan de regels van de EU moeten blijven volgen, evenwel zonder inspraak.

 • Frans Peeters

  Van de EU taxs zijn ze toch al vanaf en de EU media zit te spartelen in een glas water om hun ongelijk te laten geloven