“Brexit kan uitgesteld worden tot 2021"

De Britse eerste minister Theresa May
EPA De Britse eerste minister Theresa May
Als de Britse premier Theresa May er niet in slaagt haar brexit-deal door het parlement goedgekeurd te krijgen, en daarom aan de EU om uitstel van de brexit vraagt, dan zal de EU er mogelijk op aandringen het Britse vertrek uit te stellen tot 2021. Dat schrijven Britse media, die zich beroepen op anonieme Europese bronnen. Europees president Donald Tusk noemt een uitstel van de brexit een “rationele” oplossing.

Normaal gezien verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU op 29 maart. Maar het is hoogst onzeker of premier May erin zal slagen het terugtrekkingsakkoord dat ze met de andere Europese leiders overeenkwam door het Britse Lagerhuis te loodsen. Gisteren beloofde ze dat de parlementsleden tegen 12 maart opnieuw over het akkoord zullen mogen stemmen, nadat ze de tekst tijdens een eerdere stemming in januari met een grote meerderheid hadden verworpen.

Onder druk

May zou in eigen rangen onder grote druk staan om de brexit uit te stellen en zo een 'no deal'-brexit op 29 maart uit te sluiten. Woensdag mogen de Britse parlementsleden opnieuw amendementen indienen om de brexit in een bepaalde richting te duwen. 

Het is niet uitgesloten dat het Lagerhuis het brexit-proces in eigen handen neemt en zo May met de rug tegen de muur zet. Dat zou volgens de BBC een scenario zijn dat May wil vermijden.

Uitstel

Als ze geen andere uitweg meer ziet dan de Europese Unie om uitstel van de brexit te vragen, is het nog maar de vraag hoe lang het Britse vertrek wordt uitgesteld. Er zou bij de EU een plan aan het rijpen zijn om May ertoe aan te sporen de brexit uit te stellen tot 2021. Het Verenigd Koninkrijk zou dan tot 31 december 2020 EU-lidstaat blijven en de tijd krijgen om met de EU een (principe)akkoord te sluiten over de handelsrelaties na de brexit.

“De brexit met 21 maanden opschuiven houdt steek omdat die periode de lopende Europese meerjarenbegroting zou beslaan en de zaken een stuk eenvoudiger zou maken”, zegt een EU-diplomaat aan ‘The Guardian’. “Gesteld dat de Europese leiders de brexit nog niet helemaal beu zijn en een uitstel met drie maanden geen zoden aan de dijk zet, dan verwacht ik een uitstel van 21 maanden. Dat scenario maakt alleszins opgang in de wandelgangen in Brussel.”

“Rationele oplossing”

“De brexit uitstellen zou een rationele oplossing zijn”, zo verklaarde Europees president Donald Tusk in de marge van een Arabisch-Europese top in het Egyptische Sharm el-Sheikh. “Maar premier May denkt nog altijd dat ze dit scenario kan vermijden”, voegde hij toe. Hij verzekerde dat de lidstaten ongeacht de uitkomst “maximaal begrip en goede wil” zullen tonen.

Tusk erkende dat “de wettelijke en procedurele context van een mogelijk uitstel” deel uitmaakte van het gesprek dat hij in Sharm el-Sheikh met May heeft gehad. “Hoe minder tijd er overblijft tot 29 maart, hoe groter de kans op uitstel”, zo wees Tusk op een volgens hem “objectief feit”. 

“Tactiek”

Dreigen met een lang uitstel van de brexit wordt door sommigen meteen gezien als een tactiek om de deal van May alsnog goedgekeurd te krijgen. Als de harde brexiteers zouden beseffen dat het enige alternatief voor de deal geen ‘no deal’ is, maar een uitstel dat misschien wel uitmondt in een afstel, zullen ze mogelijk toch voor het terugtrekkingsakkoord stemmen.
68 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emiel Dehaes

  De Gaulle had indertijd overschot van gelijk om wantrouwig te staan tegenover deelname van Engeland aan de EU. Sindsdien niets dan miserie. Stuur ze zonder compassie terug in hun splendid isolation. Een pak ambras minder.

 • Hans De Lille

  Het doet vreemd de woorden “Tusk” en “rationeel” in dezelfde volzin te lezen. Even wennen.

 • Marie-Jeanna Oostens

  Als er uitstel komt is de geloofwaardigheid van de EU volledig om zeep!

 • luc meeus

  Dan toch maar beter een referendum, dan alles nog eens 2 jaar uit te stellen en nog eens 2 jaar onzekerheid.

 • eric maier

  flauwekul zeg. Wil de EU hun helpen de uitstap pil te verzachten, omdat zei geen enkel economisch plan hebben dat een uitstap redelijk opvangt ? want hja, May en co hebben niet 1 kaart achter de hand buiten een noodtoestand instellen en soldaten het straat op sturen, uit vrees voor rellen en mogelijk een etnische uitbarsting. zeker te Birmngham.