"Brand in Chili waarschijnlijk aangestoken"

De oorzaak van de grote brand in de Chileense havenstad Valparaiso is nog steeds niet gekend. Volgens het hoofd van de noodsituatiedienst Onemi, Guillermo de la Maza, gaat het om brandstichting. "Hier is een menselijke handeling geweest, en die piste onderzoeken we nu", zei hij volgens nieuwssite Emol gisteren.

De brand, waardoor sinds zaterdag al 13 mensen om het leven kwamen, werd mogelijk veroorzaakt door twee gieren die geëlektrocuteerd werden toen ze op een hoogspanningskabel gingen zitten. Het hoofd van het labo van de politie bevestigt dat er momenteel bewijzen worden verzameld om die theorie te staven. Hij verklaarde ook dat er onderzocht wordt of er "per ongeluk of met opzet" brandversnellers werden gebruikt.

Volgens de overheid werd de brand niet door gieren veroorzaakt. "Er zijn geen hoogspanningskabels waar het vuur ontstaan is. Een geëlektrocuteerd dier kan niet meer dan honderd meter vliegen", aldus de la Maza. Hij voegt nog toe dat hij vindt dat de schuldige moet boeten en roept de burgers op te helpen. "Het gaat er hier niet om mensen met de vinger te wijzen. Men moeten de mensen die zo'n grote ramp voor de stad hebben veroorzaakt aangeven."

Experts verklaarden nog dat het tot twintig dagen kan duren vooraleer de brand gedoofd is. De Chileense president Michelle Bachelet heeft gisteren met haar ministers gesproken over noodhulp voor de slachtoffers. "Onze overheid zal alle mogelijke middelen inzetten om deze tragedie het hoofd te bieden", zei ze tijdens een televisie-interview.

Volgens de laatste berichten heeft de brand al 850 hectare land verwoest en 2.000 woningen. Meer dan 10.000 mensen moesten hun woningen verlaten.

Meer dan 8.000 mensen raakten dakloos door de brand.
EPA Meer dan 8.000 mensen raakten dakloos door de brand.