“Botsing tussen twee werelden”: confrontatie tussen betogers en zorgpersoneel in VS

REUTERS
Het voorbije weekend werd er op verschillende plaatsen in de VS geprotesteerd tegen de lockdownmaatregelen die een verlammend effect hebben op de Amerikaanse economie. Fotografe Alyson McClaran zakte zondag af naar Denver in de staat Colorado om er de betogers vast te leggen op beeld. Ze zag hoe twee medewerkers uit de zorgsector stilzwijgend maar krachtig aan het belang van de maatregelen herinnerden.

Met pick-uptrucks, minibusjes, motorfietsen en bussen, zakten de betogers naar het centrum van Denver af. Ze blokkeerden de straten en claxonneerden. Zo’n 200 mensen met Amerikaanse vlaggen troepten samen op een grasveld. De demonstranten eisten dat de economie weer volledig wordt heropgestart.

REUTERS

Het was eerlijk gezegd hartverscheurend om te zien. Het voelde als een botsing tussen twee werelden

Racistische verwijten

“Er waren veel mensen die geen mondmaskers droegen en niet aan social distancing deden”, vertelt McClaran. “Dus ik besloot om te vertrekken en foto’s te maken van een ander deel van de stad.” In de wijk Capitol Hill bemerkte ze twee mensen in een ziekenhuisuniform die in het midden van de straat stonden en stilzwijgend de colonne betogers tegenhielden.

“Ze bleven standvastig”, aldus McClaran over de zorgmedewerkers, zelfs terwijl ze door sommige betogers racistische opmerkingen naar het hoofd geslingerd kregen. “Het was eerlijk gezegd hartverscheurend om te zien. Het voelde als een botsing tussen twee werelden.”

REUTERS

Een van de betogers, een vrouw met een t-shirt met de Amerikaanse vlag en een plakkaat met opschrift ‘land of the free’, leunde uit haar raam en riep naar de zorgmedewerker: “Dit is een vrij land. Dit is het land van de vrijheid. Ga naar China!” Daarmee leek ze te bedoelen dat het dichthouden van niet-essentiële bedrijven in de VS gelijkstaat aan de werkwijze van een communistische staat, want, zo zei ze: “Als je communisme wil, ga dan naar China. Doen nu open en ga aan het werk.”

REUTERS

Olie op het vuur

The Guardian bericht dat de demonstraties tegen de lockdown deels worden aangewakkerd door extreemrechtse organisaties. Volgens lokale berichten zijn sommige betogers ervan overtuigd dat de lockdownmaatregelen deel uitmaken van een groter plan om de economie te ondermijnen en president Trumps kansen op een herverkiezing te schaden. Anderen maken zich zorgen over de financiële gevolgen van een recessie voor de lokale werknemers.

Uit een recente poll van het Pew Research Center blijkt echter dat de meeste Amerikanen bezorgd zijn dat de lockdownmaatregelen te vlug zullen worden opgeheven.

Critici verwijten Trump dat hij olie op het vuur gooit. Toen er vrijdag in de staat Michigan, waar de dodentol door Covid-19 een van de hoogste in het land is, werd geprotesteerd, tweette de president: “BEVRIJD MICHIGAN”.

Lees ook: 

Stijging aantal haatmisdrijven tegen Aziaten in VS

Trump: immigratiestop duurt vooralsnog 60 dagen

Greet De Keyser in de VS. Een volledige immigratiestop. Het is duidelijk, alles staat in het teken van het openen van de economie (+)

REUTERS6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Tichmann

  Art. 4 en Art, 5 in de Amerikaanse Grondwet staat geschreven; "dat de overheid mag de bevolking niet vertellen wat ze moeten doen". En iedereen wordt betaald; $1200 per persoon, plus $610 p/week werklozensteun.

 • Johan Van loocke

  Op 330 miljoen, in gans Amerika een paar duizend betogers voor de opstart, de rest is dus tegen of maalt er niet om ...

 • Ronald Van Roy

  Je kan niet vergelijken met hier. Die mensen krijgen niets ! Bij velen is er geen eten meer op tafel. De USA is echt geen "Droomland" vanaf er iets misloopt !

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Ze verwachten (eisen) wel van deze mensen dat ze de beste verzorging krijgen als het mis gaat.

 • Johnny L Verhoeven

  We mogen niet vergeten dat wij rustig thuis zitten aan 70% van ons loon. In de VS kennen ze geen technische werkloosheid. Je wordt van de ene dag op de andere ontslagen zonder werklozensteun. Hun enige optie is te gaan werken.