"Bosch had veel grotere rol in dieselschandaal VW dan eerst aangenomen"

EPA
Bosch had een veel grotere rol in het dieselschandaal bij Volkswagen dan eerder werd aangenomen. Volgens het Duitse magazine WirtschaftsWoche zou het technologieconcern, dat de testsoftware voor de dieselauto's leverde, opdracht hebben gekregen van de Duitse automaker om die zo te ontwerpen dat ze niet ontdekt zou worden.

Het schandaal rond Volkswagen, dat gebruikmaakte van sjoemelsoftware om emissietesten te manipuleren, kwam in september 2015 aan het licht. Ook de naam van Bosch werd al snel aan de kwestie gelinkt. 

Volgens WirtschaftsWoche wist de ontwikkelingsafdeling van Bosch van de bewuste opdracht. Daarbij mocht het sjoemelmechanisme ook niet in officiële softwaredocumentatie worden genoemd. Een medewerker van Bosch zou problemen hebben gehad met de fraude, waarbij zelfs documenten werden vervalst.


Bosch zou in 2007 Volkswagen al hebben gewaarschuwd dat het aanpassen van de software illegaal is. Ook zou Bosch tevergeefs hebben gevraagd aan Volkswagen om de volledige wettelijke verantwoordelijkheid op zich te nemen.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Deville

  Fout van de politiek. De managers winsten van niets het is de politiek die Bosch gedwongen heeft om sjoemelsoftware te leveren aan VW.

 • joeri gielen

  Bosch is eigenlijk eigendom van Mercedes Daimler benz.

 • Guy Dupont

  Natuurlijk wisten die ervan en hebben ze meegewerkt!

 • Didi De Gentenaar

  In zeer veel wagens zitten onderdelen van Bosch dus is de kans groot dat het probleem daar ook van afkomstig is en dus ook in veel meer merken zit dan enkel in Volkswagen .

 • Jef Van Eyck

  Als je in het wereldje zit weet je dat Bosch daar mee achter zit. In alle Duitse wagens zit immers Bosch materiaal en software. Nu is VW uitgekomen maar ook andere merken zijn niet helemaal zuiver. Die proberen natuurlijk om onder de radar te blijven.