"Boris Johnson wil ex-minister George Osborne als nieuwe IMF-baas"

George Osborne
ap George Osborne
De Britse premier Boris Johnson zal komend weekend, in de marge van de G7 in het Franse Biarritz, de steun van de Amerikaanse president Donald Trump zoeken voor de nominatie van oud-minister van Financiën George Osborne als de nieuwe topman van het IMF. Dat heeft het persagentschap Bloomberg uit goede bron vernomen. 

De traditie wil dat een Europeaan de leiding van het IMF op zich neemt, reden waarom de Europese Unie begin deze maand de Bulgaarse Kristalina Georgieva nomineerde.

Het Internationaal Monetair Fonds zoekt een nieuwe directeur omdat Christine Lagarde vanaf 1 november de Europese Centrale Bank gaat leiden. Het is gebruikelijk dat Europa de leiding van het IMF op zich neemt en een Amerikaan de Wereldbank bestuurt.

De Europese Unie nomineerde drie weken geleden oud-eurocommissaris Georgieva als IMF-directeur. Momenteel bekleedt zij een topfunctie bij de Wereldbank, maar Boris Johnson legt zich bij die nominatie dus niet neer. Hij hoopt de Amerikaanse president Trump ervan te overtuigen George Osborne te steunen, en niet EU-kandidaat Georgieva. Dat de Britten al met een been buiten de Europese Unie staan, is daar niet vreemd aan.

Osborne was van 2010 tot 2016 minister van Financiën onder premier David Cameron. Op dit moment is hij hoofdredacteur van de krant The Evening Standard. Tijdens de recente voorzittersverkiezingen bij de Conservatieve Partij sprak hij zijn steun voor Johnson uit.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter destoop

  arrogantie ten top. Brexit is buiten hé BJ, done, finished. Dat beseft hij blijkbaar nog niet. Dus ook al zijn vriendjes met nigel "liar" farrage als eerste.

 • MICHELINE GEVERS

  Dat is geen Europeaan meer. Hett IMF wordt traditioneel geleid door een Europaan.

 • DIRK VANGOSSUM

  Nu dat UK een provincie van de VS wordt, kunnen ze geen aanspraak maken op die functie.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Een Britse ex-minister die een mafkees zoals B. Johnson steunt tot directeur van het IMF benoemen, en dat in de huidige politieke situatie, gekker kan het niet!

 • Patrick Jonckheere

  Ze moeten goed beseffen dat als ze hem benoemen er niet anders zal zijn dan chaos. Daarvoor zijn ze gekend. Altijd dwars liggen en juist aan zich zelf denken.