Ga naar de mobiele website
^ Top

'Boomman' eerste keer succesvol geopereerd

epa
Er schijnt licht aan het eind van de tunnel voor Abul Bajandera. De 26-jarige man uit Bangladesh die aan een verschrikkelijke aandoening lijdt, is door negen dokters onder handen gepakt. De artsen hebben de rechterhand van de 'boomman' opnieuw vrijgemaakt. Er volgen nog operaties aan zijn andere hand en voeten. Het zal nog minstens een half jaar duren voor hij helemaal van de 'takken' verlost is, meldt CNN.

Zo'n tien jaar geleden manifesteerden zich de eerste wratten. "Ik dacht dat het geen kwaad kon, maar stilaan begonnen ze exponentieel te groeien", zegt Bajandar. "Vier jaar geleden moest ik stoppen met werken".

Journalisten merkten de man begin dit jaar op toen ze in zijn streek waren om er de lokale verkiezingen te verslaan. Ze namen foto's van de onfortuinlijke Abdul en die plaatjes kwamen bij dokter Samanta Lal Sen terecht. De voorzitter van de nationale vereniging van plastische chirurgen besloot Abul te helpen. "De patiënt lijdt aan epidermodysplasia verruciformis. Dit is een erg zeldzame erfelijke ziekte van het afweersysteem, die zich uit in het ontstaan van wratachtige bultjes, voornamelijk op de handen. Voor zover we weten lijden amper drie mensen op de hele wereld aan deze aandoening", aldus Lal Sen.

Geld voor een ingreep heeft Abdul niet maar hij kan rekenen op de steun van een groep artsen van het grootste openbare ziekenhuis van het land. Zij hebben zich geëngageerd om alle wratten gratis te verwijderen. Dat gebeurt door het dode weefsel laagje per laagje weg te branden. Een hand werd al succesvol onder handen genomen. Nu volgen nog zijn tweede hand en zijn voeten. Het zal nog minstens een half jaar duren voor Abdul van alle ellende verlost is. Volgens Lal Sen is het bovendien best mogelijk dat Abdul later opnieuw last krijgt van wrattengroei. "Hij zag er gelukkig uit. De operatie was zwaar en we gunnen hem nu een rustpause van drie weken", aldus Lal Sen.

EPA
Meer over


Meld een bug