"Bombardementen op wapendepots in Syrië"

Archiefbeeld: rook na luchtaanvallen in Homs in 2015.
AP Archiefbeeld: rook na luchtaanvallen in Homs in 2015.
In Syrië zijn vanavond bombardementen uitgevoerd op wapendepots van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah in de buurt van de Syrische luchtmachtbasis in al-Dabaah, in het westen van het gouvernement Homs. Dat zegt het Syrisch observatorium voor de mensenrechten. Volgens de Britse ngo werden de luchtaanvallen "waarschijnlijk" uitgevoerd door Israël.

Volgens het Observatorium zijn in de buurt van al-Dabaah minstens zes ontploffingen waargenomen. Op het moment van de aanval zou een groot aantal strijders van de Hezbollah aanwezig zijn geweest op de basis, op slechts 10 kilometer van de grens met Libanon. De Libanese sjiitische beweging strijdt net als de Iraanse Revolutionaire Garde in Syrië aan de zijde van het regeringsleger.

Ook het Syrische staatspersagentschap Sana meldde een "vijandige aanval" in Homs, maar zegt dat de raketten werden onderschept door de luchtafweer. "Onze grondverdedigingssystemen ging de confrontatie aan met de aanval en verhinderde dat die zijn doel bereikte", luidde het.

Wie de luchtaanvallen heeft uitgevoerd, is niet duidelijk. Stellingen van Iran en de Hezbollah in Syrië zijn wel vaker het doelwit van bombardementen, die meestal aan Israël worden toegeschreven. Dat land bevestigt zelden operaties in Syrië.

In de nacht van woensdag op donderdag waren er ook al bombardementen gemeld in het gouvernement Deir ez-Zor. Volgens het Observatorium werden daarbij twaalf Syrische pro-regimestrijders gedood. Sana schreef de aanval toe aan de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, die terreurgroep Islamitische Staat (IS) bombardeert, maar die ontkent. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daan Roos

  Precies op het ogenblik dat het Syrisch leger zich klaar maakt voor een groot offensief nadat de rebellen de besprekingen hebben geboycot. Heel toevallig!

 • peter Frederix

  Wat is het probleem ? Er werden wapendepots gebombardeerd en vernietigd dat is toch goed. Minder wapens minder slachtoffers.

 • Philippe Vander Haeghen

  Staat daar nog iets recht om te bombarderen? Ik stel mij de vraag wie deze puinhoop ooit zal heropbouwen en financieren. Eigenlijk weten we het al want uit het oosten zal het niet komen.

 • Frans Peeters

  Hierover bij de VN geen woord