"Boko Haram ontvoert weer acht meisjes in Nigeria"

Vermoedelijke leden van de extremistische islamitische terreurorganisatie Boko Haram hebben vandaag opnieuw acht meisjes in het noordoosten van Nigeria ontvoerd. Dat meldt persbureau Reuters. De meisjes zijn 12 to 15 jaar oud. Tegelijkertijd vielen de islamisten in de omgeving van de grens met Kameroen verschillende controleposten van de politie en het leger aan.

"Ze waren met veel en droegen allemaal wapens. Ze kwamen in twee legervoertuigen en begonnen in ons dorp te schieten", vertelt Lazarus Musa, een inwoner van het dorp Warabe, waar de aanval plaatsvond. Volgens een anonieme bron van de plaatselijke politie werden de meisjes in de trucks gezet, samen met geplunderd vee en voedsel.

In april ontvoerde de moslimgroepering Boko Haram in één keer meer dan tweehonderd meisjes. Van de meesten van hen ontbreekt ieder spoor. De leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, verklaarde gisteren voor het eerst in een videoboodschap dat de ontvoerde schoolmeisjes in handen van zijn strijders zijn. Hij dreigde de meisjes te verkopen.

Als bruid verkocht
Het is onduidelijk wanneer de videoboodschap, die een uur duurt en bol staat van de geweersalvo's en vrome uitroepen, is opgenomen. Vorige week deed het nieuws de ronde dat sommige meisjes voor een appel en een ei als bruid aan hun ontvoerders waren verkocht. Anderen zouden zijn meegevoerd naar Kameroen en Tsjaad.

Van de meer dan 200 uit een school in het afgelegen noordoosten ontvoerde meisjes hebben er 53 weten te ontsnappen. Volgens de politie worden er nog 276 vermist. De terreurgroep wil in Noord-Nigeria een theocratie naar islamitisch recht vestigen.

De Nigeriaanse regering ligt zwaar onder vuur wegens de massaontvoering en haar onvermogen die te verijdelen of op te lossen. Demonstranten wrijven president Goodluck Jonathan aan dat het lot van de meisjes hem koud laat. De president ontkent dat echter in alle toonaarden en beweert dat hij alles in het werk stelt om hen te bevrijden.

"Weerzinwekkend"
De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een gesprek met tv-zender ABC de ontvoering een "weerzinwekkende" situatie genoemd. Obama wil een internationale mobilisatie tegen de islamitische groep Boko Haram. "Sinds jaren doden de leden van Boko Haram zonder erbarmen", zegt Obama. "Wij streven naar een veel ruimere samenwerking met de Nigerianen om de groep te bestrijden."