‘Boerkaverbod’ vanaf morgen van kracht in Nederland

Een gesluierde vrouw in Rotterdam, illustratiebeeld.
EPA Een gesluierde vrouw in Rotterdam, illustratiebeeld.
Vanaf morgen gaat in Nederland de 'Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding' in, of het ‘boerkaverbod’ in de volksmond. De wet slaat echter ook op nikabs, integraalhelmen en bivakmutsen. In scholen, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen is het vanaf morgen niet toegestaan om gezichtsbedekkende kleding te dragen. Maar de vraag is of er snel een boete (minimaal 150 euro) voor uitgedeeld zal worden.

In België is sinds 2011 de wet “tot instelling van een verbod op het dragen van kleding die het gezicht volledig dan wel grotendeels verbergt” in openbare plaatsen van kracht. België was zo het tweede Europese land, na Frankrijk, om zo’n wet aan te nemen.

Geen halszaak

Nu volgt Nederland. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet echter al weten niet te zullen handhaven, omdat ze politiemensen liever inzet voor bijvoorbeeld de aanpak van georganiseerde misdaad. En ook Rotterdam en Utrecht lijken er geen halszaak van te gaan maken. De Nederlandse premier Mark Rutte waarschuwde dat het verbod gewoon in alle steden geldt.

De Rotterdamse fractievoorzitter van de partij NIDA, Nourdin El Ouali, zegt dat het verbod “polariserend, stigmatiserend en isolerend” werkt. De partij vreest ook dat "mensen zich geroepen voelen om voor eigen rechter te gaan spelen". De partij haalde onlangs het nieuws omdat die zegt de boetes te willen betalen die vrouwen krijgen voor het dragen van een gezichtssluier op plaatsen waar dat niet mag.

ANP

Maar niet alleen de grote steden plaatsen vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van de wet. De Nederlandse openbaarvervoerbedrijven NS, HTM, RET, Arriva, Connexxion, EBS en GVB lieten eerder weten geen moslima's te zullen weigeren als die hun gezicht hebben bedekt. Ze hebben een vervoersplicht. Ze laten hun personeel wel vrij om dragers van gezichtsbedekkende kleding aan te spreken. Vervoersbedrijven zien ook niet hoe ze passagiers moeten weigeren of eruit zetten, omdat dat zal leiden tot vertragingen.

Identificatie

Het idee achter de 'Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding' is dat mensen elkaar moeten kunnen aankijken en herkennen, zowel voor de communicatie als voor identificatie. Het verbod is 'gedeeltelijk', omdat het bijvoorbeeld niet geldt op straat. Het verbod geldt trouwens ook niet bij haltes, op perrons of in stationshallen van het openbaar vervoer. Volgens de Nederlandse omroep NOS zijn er naar schatting tussen de 200 en 400 vrouwen in Nederland die een boerka of nikab dragen. Amnesty International vindt het verbod strijdig met internationale mensenrechten.

Beveiligers

In elk openbaar gemeentelijk gebouw zoals een stadswinkel, stadhuis of stadsloket in Nederland, zijn er gastvrouwen en -heren en beveiligers. Die beveiligers zullen als eerste het verbod handhaven, zeggen de woordvoerders van de vier grote steden in Nederland. 

"Een beveiliger op een stadsloket zal de persoon vragen de gezichtsbedekking te verwijderen. Mocht de persoon dat niet doen dan verzoekt de beveiliger de persoon het gebouw te verlaten", aldus de woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester. "De politie wordt pas ingeschakeld als iemand dan nog niet het gebouw wil verlaten.”

ROBIN UTRECHT18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Wat een politiek geklungel!

 • Daisy Vanreet

  Deze wet wordt al gesaboteerd voor ze van kracht wordt door burgemeesters etc. die ze niet wil laten toepassen. De links-progressieven moeten hun stempubliek beschermen op straffe van stemverlies.

 • Jozef Hendrickx

  In Nederland is de burgemeester geen vertegenwoordiger van de politieke keuze van de bevolking via gemeenteraadsverkiezingen maar wordt hij aangesteld door de minister van binnenlandse zaken .Nu is die burgemeestersplaats verworden tot een soort opvang voor gebuisde politiekers . Wat gebuisde politiekers wel blijven houden is hun gigantisch ego waardoor ze denken dat de wet niet voor hen telt ,dit geldt bijzonder voor Groen en Rood .

 • eric maier

  vreemd dat ze er nu pas mee afkomen. In de meeste Europese landen zegt een regel in de wetgeving dat het aangezicht ten alle tijde herkenbaar moet zijn. zeer strikt past men het niet toe - met koud weer - maar men heeft altijd al de tools gehad om het aan te pakken. Men is gewoon erg laks geweest om ze toe te passen. het kadert binnen veiligheid. Nu nog toepassen, of wachten ze tot zo'n vent in een Boerka een station met burgers opblaast ?

 • Daniel Tant

  Daniel Tant. daniel tant. ik vind dat een goed idee van Nederland in dat het verbod geld, wij lopen toch niet op straat met alles op en der aan ik hoop dat het doeltreffend is ik ben blij van iets te horen. .