"Boeing komt binnen tiental dagen met software-update voor 737 MAX-vliegtuigen"

Archiefbeeld.
AFP Archiefbeeld.
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing zal binnen een tiental dagen een software-update lanceren voor de 737 MAX-toestellen. Dat heeft het Franse persagentschap van twee bronnen nabij het dossier vernomen.

Het zou gaan om een update van het "Maneuvering Characteristics Augmentation System" (MCAS), dat moet vermijden dat het vliegtuig in overtrek gaat. 

De ontwikkeling van de software loopt al enkele maanden, sinds het systeem na de crash van een Lion Air-vliegtuig in Indonesië in oktober vorig jaar onder vuur was komen te liggen. Bij die crash kwamen 189 mensen om het leven. Volgens onderzoekers drukte de boordcomputer de neus van het toestel automatisch opnieuw naar beneden, terwijl de crew probeerde die naar boven te sturen. 

De software-update is niet rechtstreeks gelinkt aan de tweede crash van een 737 MAX, afgelopen zondag in Ethiopië. De omstandigheden daarvan zijn nog niet bekend, al vertoont die overeenkomsten met de Lion Air-crash. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • JORIS NIJS

    Sorry maar een inherent onstabiel vliegtuig fixen met software is NOT done. Zelfs al vliegen ze morgen terug, ik ga niet mee!!

  • Brigitte Coussement

    Een jammerlijk gevolg in de concurrentiestrijd om zuiniger toestellen snel op de markt te brengen; de motoren pasten niet echt op het 737 concept, hierdoor werden sommige karakteristieken minder veilig, maar omdat het veel te lang zou vergen om fysische zaken te veranderen werd geopteerd voor een systeem die via software dan wel tijdig zou reageren als die gevaarlijke grens bereikt zou worden...helaas kon het systeem blijkbaar ook optreden wanneer het niet mocht, met de gekende gevolgen...