"Bloed homo gevaar voor mensen met hemofilie"

Volgens de Nederlandse vereniging van hemofiliepatiënten hebben mannen die seks hebben met mannen meer kans op ziektes als hiv, hepatitis en syfilis dan heteroseksuele mannen.
EPA Volgens de Nederlandse vereniging van hemofiliepatiënten hebben mannen die seks hebben met mannen meer kans op ziektes als hiv, hepatitis en syfilis dan heteroseksuele mannen.
Mensen met hemofilie lopen mogelijk meer risico's nu homoseksuele mannen weer bloed mogen doneren. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten (NVHP). Volgens de organisatie hebben mannen die seks hebben met mannen meer kans op ziektes als hiv, hepatitis en syfilis dan heteroseksuele mannen.

Die ziektes kunnen levensbedreigend zijn voor mensen die bloed krijgen, aldus de NVHP. Homo-mannen mochten in Nederland lang geen bloed geven. In ons land mag dat trouwens nog steeds niet.

Binnenkort mag dat bij onze Noorderburen wel, als ze meer dan een jaar geleden voor het laatst seks hebben gehad met een andere man. Die wachttijd wordt in de toekomst misschien korter, zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Dat is geen goed idee, vindt de NVHP, die zegt dat twaalf maanden het absolute minimum is. De organisatie wil ook dat de minister direct ingrijpt als duidelijk wordt dat het risico op ziektes toeneemt.
    
Mensen met hemofilie hebben geen stollingseiwitten in het bloed. Als ze bloeden, duurt het dus langer voor het bloed stolt. Hemofiliepatiënten krijgen regelmatig stollingseiwitten toegediend.