“Bloed, geschreeuw en chaos”: ernstig gewonde Lukasz blijft vechten en leidt aanval tegen terrorist

De Poolse keukenmedewerker Lukasz Koczocik en terrorist Usman Khan
Facebook/EPA De Poolse keukenmedewerker Lukasz Koczocik en terrorist Usman Khan
Een man en een vrouw kwamen om het leven bij de meedogenloze mesaanval nabij London Bridge in de Britse hoofdstad. Maar de tol had nog veel hoger kunnen zijn. Enkele helden verhinderden dat de terrorist nog meer mensen kon doden. Ze zetten hun leven op het spel om dat van anderen te redden. Een indrukwekkende chronologie van onverschrokkenheid, moed en altruïsme met één doel: de uitschakeling van het kwaad.

De Poolse keukenmedewerker Lukasz Koczocik (38) is glazen aan het afwassen in de kelder van het statige pand Fishmongers’ Hall wanneer hij geschreeuw hoort. Hij rent naar boven en aarzelt niet om recht op de terrorist af te stormen die met een mes aan het insteken is op willekeurige slachtoffers. Met een ceremoniële speer in zijn handen gaat hij volgens getuigen meer dan een minuut lang een man tot man gevecht aan met mesaanvaller Usman Khan.

“Hij is de man die glazen afwast in de kelder en net dat is hij aan het doen wanneer de aanslag plaatsvindt”, vertelt Toby Williamson, CEO van de Fishmongers’ Hall. “Het geschreeuw is zo luid dat Lukasz beslist om er meteen op af te gaan. Hij rent naar boven en het is snel duidelijk dat er een ‘slechterik’ in het gebouw is. De terrorist heeft twee messen. Er is overal bloed. Er is geschreeuw. Er heerst chaos”, aldus Williamson.

Tijd winnen

“Lukasz trekt een lange stok (speer) van de muur, en haalt uit naar de terrorist. Het is duidelijk dat de mesaanvaller een beschermend vest draagt want de uithaal genereert weinig impact. Maar de keukenmedewerker koopt op die manier wel tijd. Hij blijft doorvechten. Door zijn actie kunnen anderen zich in veiligheid brengen. “

De CEO verklaart dat Lukasz ernstig gewond raakt tijdens het gevecht, maar weigert op te geven. Hij incasseert een vijftal messteken.

Het is het moment voor twee andere mannen om in actie te komen. Een man grijpt de slagtand van een narwal vast, een andere pakt een brandblusapparaat beet. De aanvaller beseft dat hij in nauwe schoentjes komt en probeert naar buiten te vluchten. Maar hij kan niet onmiddellijk ontkomen omdat portier Gary de deur gesloten houdt. Een andere medewerker, Dawn, kan de hulpdiensten bellen.

Vestiaire

Daarop verlegt Khan zijn aandacht naar twee meisjes, Alla en Sandra, die aan de slag zijn in de vestiaire. “Ze gaan door een hel, maar overleven”, aldus Williamson.

Onderhoudsman Andy, een ex-agent en een andere “moedige aanwezige” helpen ondertussen mee om de deur gesloten te houden. Andy krijgt daarop een messteek in zijn schouder. Hij beseft dat hij de deur niet langer kan gesloten houden. Khan slaagt erin om het gebouw uit te komen en baant zich een weg naar London Bridge. De terrorist wordt nog steeds achternagezeten door de ernstig gewonde Poolse medewerker. “Lukasz leidt op straat de aanval tegen de terrorist. Hij schreeuwt naar burgers om zich uit de voeten te maken. Maar enkelen schrikken er niet voor terug om op alle mogelijke manieren te helpen.”

Helden gewapend met een slagtand en brandblusapparaat gaan de strijd aan met de terrorist
RV Helden gewapend met een slagtand en brandblusapparaat gaan de strijd aan met de terrorist

Ook de mannen gewapend met een slagtand en brandblusapparaat blijven Khan achtervolgen op London Bridge. De terrorist wordt omsingeld en uiteindelijk zelf aangevallen. Hij kan geen kant meer uit. Lukasz voelt zich verzwakken door het vele bloedverlies. “Maar op dat moment zit zijn taak erop, de politie is net toegekomen en het vervolg is op beeld vastgelegd.”

Khan wordt kort daarna in de borst geschoten door de politie en bezwijkt. Later zou blijken dat hij een valse bommengordel droeg.

Volgens de CEO mocht Lukasz het ziekenhuis ondertussen verlaten. Gisteren raakte bekend dat de Poolse autoriteiten de keukenmedewerker zullen eren voor zijn moed en zelfopoffering. Ook de andere onverschrokken burgers zijn door de Britten tot helden uitgeroepen.

Bekijk ook: Jack (25) is eerste slachtoffer terreur London Bridge
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Er zijn nog echte helden in deze wereld.Geef die man een beloning en de bijhorende medailles.

 • Vloebergs Jan

  Top kerel.

 • Raf Van den Brande

  Een standbeeld voor zulke mensen zou niet verkeerd zijn , respect!!!

 • Rizla Jansen

  Respect super

 • Thomas Thomassen

  Dit verdient echt respect. Met gevaar voor eigen leven het goede nastreven.