"Blijf met je handen van onze dochters af”: Rotterdammers op straat na recente moorden op drie jonge vrouwen

Honderden mensen liepen mee door het centrum van Rotterdam om te demonstreren tegen geweld tegen vrouwen.
ROBIN UTRECHT Honderden mensen liepen mee door het centrum van Rotterdam om te demonstreren tegen geweld tegen vrouwen.
Honderden mensen hebben gisterenavond in het centrum van Rotterdam een stille mars gehouden om te protesteren tegen geweld tegen vrouwen. Directe aanleiding voor de optocht was de recente gewelddadige dood van drie jonge vrouwen: Humeyra Ergincanli (16), Sarah Papenheim (21) en Bianca van Es (29). Zij werden deze maand allemaal om het leven gebracht in Rotterdam.

Humeyra Ergincanli werd eerder deze maand doodgeschoten op school in Rotterdam. De Amerikaanse Sarah Papenheim kwam om het leven nadat ze door een kotgenoot werd neergestoken in haar studentenkamer. Begin deze maand werd ook het levenloze lichaam van Bianca van Es aangetroffen in een woning in de Nederlandse stad. Haar ex-vriend werd aangehouden als verdachte in de zaak.

“Relationele sfeer”

De drie afzonderlijke incidenten hebben een gevoelige snaar geraakt bij onze noorderburen: 500 tot 700 mensen trokken gisteren de straat op om te protesteren. Veel deelnemers, mannen én vrouwen, droegen een wit lintje, het internationale symbool tegen geweld tegen vrouwen.

Drie heel verschillende, trieste verhalen, die met elkaar gemeen hebben dat ze zich in de relationele sfeer afspeelden”, zei Marianne Vorthoren, directeur van de islamitische organisatie Spior, medeorganisator van de optocht.

“Wij voeren al jaren een strijd tegen geweld tegen vrouwen, maar helaas is dat dus niet genoeg. Rotterdam spreekt zich uit: blijf met je handen van onze dochters af. We zijn hier om te laten zien dat er een grens is bereikt, maar ook om ons medeleven te tonen aan de nabestaanden.”

Vermoord zusje

Gilliard Soares Rodrigues was een van die nabestaanden die deelnamen aan de optocht. Hij is de broer van Graciëla (21), die in september vorig jaar werd doodgestoken. Haar lichaam werd in een greppel teruggevonden. De ex-vriend van het meisje wordt verdacht van de moord. “Ik ben hier natuurlijk voor mijn zusje, maar ook voor alle mensen die zoiets hebben meegemaakt”, zei Rodrigues aan onze collega’s van AD.nl.

Ook student Damon de Greve liep samen met zijn vriendin Amber Endhoven mee in de stoet. “Dit is allemaal in onze stad gebeurd en dan komt het toch wel erg dichtbij. Er is nu een punt bereikt waarop wij met z’n allen moeten zeggen: zo kan het niet verder. Dit geweld tegen vrouwen mag geen trend worden.”

De Rotterdamse Annemarie Kruit zei vooral blij te zijn dat er ook veel mannen meeliepen in de stille mars. “Wij vrouwen zijn niet het probleem”, vertelde Kruit. “Het zijn de mannen die moeten emanciperen.”

Wij vrouwen zijn niet het probleem. Het zijn de mannen die moeten emanciperen

Annemarie Kruit

Concrete actie

Voor het stadhuis werd de stoet opgewacht door burgemeester Aboutaleb. Hij bekende aan de deelnemers dat er weken zijn dat hij wel “vier keer per dag” een contactverbod moet opleggen aan gewelddadige Rotterdammers. “Daar word ik soms erg moedeloos van”, aldus de burgemeester. Hij riep op tot concrete actie om dergelijk geweld in de toekomst te vermijden.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim rooyakkers

  In plaats van een stille tocht,zou men beter eens een lawaai tocht moeten organiseren zodat men wakker word .

 • piet devlieger

  De burgemeester moet niet moedeloos worden of oproepen tot actie. Hij moet iets DOEN, actie ondernemen, daarom is hij ook burgemeester.

 • Joan Lute

  Geweld, aanranding, haat, onverdraagzaamheid zijn helaas allemaal smerige eigenschappen die in onze huidige maatschappij steeds meer regel als uitzondering blijken te worden. Je kan tegenwoordig nooit nog ontwaken met positief nieuws omdat de mensheid zo snel alles kapot maakt.

 • Dominique Chapelle

  Mannen die vrouwen of meisjes lastig vallen of kwaad aandoen zijn volgens mij niet waard om man genoemd te worden.. Lafaards van de 1ste graad.. Heb respect en toon respect.. En wordt ook gerespecteerd.. (heb dit altijd aan mijn kinderen opgedragen)

 • Frank De Witte

  Het zijn de mannen die moeten emanciperen? Sorry, maar de overgrote meerderheid van de mannen randen geen vrouwen aan. En het crapuul dat het wel doet, daar vrees ik voor, want die vorm van marginaal denken ga je nooit meer uit hun kop krijgen vrees ik. Opletten is de boodschap, niet met foute personen omgaan, ook voor de mannen, want er bestaan wel degelijk ook gevaarlijke vrouwen.