"Birdman" beste film volgens Hollywoodregisseurs

Regisseur Alejandro Gonzalez Inarritu
GETTY Regisseur Alejandro Gonzalez Inarritu
De Amerikaanse regisseursvakbond DGA (Directors Guilt of America) heeft "Birdman" uitgeroepen tot beste film van 2014. Daarmee heeft de film van de Mexicaanse regisseur Alejandro Gonzalez Inarritu een nog betere kans bij de Oscars.

Birdman is een zwarte komedie over de acteur Riggan (Michael Keaton) die na zijn enorm succesvolle rol als de superheld Birdman zijn roem langzaam ziet verdwijnen. 

Inarritu haalde het van veteraan Clint Eastwood ("American Sniper"), indie-filmer Richard Linklater ("Boyhood"), Morten Tyldum ("Imitation Game") en Wes Anderson ("The Grand Budapest Hotel").

De film won eerder al de hoofdprijs van de acteursvakbond SGA en producentenvakbond PGA. Ook won Birdman twee Golden Globes en is de film genomineerd voor negen oscars (onder andere voor beste film en de rollen van Keaton, Emma Stone en Edward Norton). De film scoort ook goed bij het publiek, met een 8.2 op filmwebsite IMDB.

"Birdman" is, onder andere door zijn one shot-fotografie, een buitenbeentje in het oeuvre van de Mexicaanse cineast, die naam en faam verwierf met existentiële drama's als "Amores Perros", "21 Grams", "Babel" en "Biutiful".

Opvallend: in de categorie documentaires ging de bekroning naar "Citizenfour" van Laura Poitras, een film over NSA-klokkenluider Edward Snowden.