“Bijna 600.000 inwoners Hongkong stemmen in voorverkiezing van de oppositie”

Archiefbeeld van protesten in Hongkong
REUTERS Archiefbeeld van protesten in Hongkong
Meer dan 580.000 kiezers hebben meegedaan aan een voorverkiezing van de oppositie in Hongkong. Dat meldde de organisatie nadat de niet-officiële stembusgang zondag was gesloten. Er stonden op de tweede dag van de verkiezing weer lange rijen bij stembureaus, berichtte de lokale krant South China Morning Post.

Het initiatief is bedoeld om de kandidaten van de pro-democratische oppositie te selecteren die in september meedoen aan de parlementsverkiezingen in de Aziatische metropool. Daar heeft China deze maand een omstreden veiligheidswet ingevoerd die volgens critici de speciale status van Hongkong ondermijnt.

Hoewel een minister had gewaarschuwd dat de voorverkiezing mogelijk strijdig is met de nieuwe wetgeving, leek dat kiezers niet af te schrikken. De organisatoren hadden vooraf de hoop uitgesproken dat 170.000 mensen een stem zouden uitbrengen.

Moed
"Onder de wolk van de nationale veiligheidswet kwamen bijna 600.000 mensen naar buiten en stemden. Hierin kunnen we de moed van de mensen in Hongkong zien", zei organisator Au Nok-hin. De winnende kandidaten worden naar verwachting maandagavond bekendgemaakt nadat alle stemmen zijn geteld.

Een 44-jarige vrouw vertelde de krant dat ze zondag vroeg ging stemmen omdat er een dag eerder zulke lange rijen stonden. "Ik kom zelf uit China en ik vrees dat Hongkong op een dag net zoals het vasteland zal worden", zei de kiezer. "Ik vroeg me wel af of het de laatste keer is dat ik zal stemmen in zo'n voorverkiezing."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.