“Bijna 130 jihadisten worden komende weken vanuit Syrië overgebracht naar Frankrijk”

IS-gevangenen in Syrië (archiefbeeld).
REUTERS IS-gevangenen in Syrië (archiefbeeld).
Bijna 130 Fransen die deelnamen aan de strijd van Islamitische Staat en nu in Koerdische kampen in Syrië gevangen zitten, worden in de komende weken overgebracht naar Frankrijk. Dat meldt de nieuwssite BFMTV en wordt bevestigd door de Franse minister van Binnenlandse Zaken.

De Franse autoriteiten vrezen volgens de bronnen van de nieuwssite dat de gevangen jihadisten straks van de radar zouden verdwijnen als gevolg van de instabiliteit in de regio, onder andere door het vertrek van Amerikaanse militairen uit Syrië. 

Het is beter ze naar Frankrijk terug te halen en te berechten dan ze in Syrië uit het oog te verliezen, zo luidt de motivatie van de autoriteiten. Ze zullen per vliegtuig worden gerepatrieerd en worden gearresteerd bij aankomst.

Christophe Castaner, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, bevestigt de overbrengingen. “Iedereen die terugkeert naar Frankrijk, zal worden berecht. Als de rechter vindt dat ze in de gevangenis thuishoren - en dat zal in de overgrote meerderheid van de gevallen zo zijn - dan zullen ze naar de gevangenis gaan”, zei hij vanmorgen op BFMTV. Hij voegde er nog aan toe dat er al een aantal jihadisten zijn gerepatrieerd en opgesloten.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rita Vermote

  De strafwet bepaalt dat criminelen moeten berecht worden in het land waar ze hun misdaden pleegden !

 • Gilbert Haelewyn

  Wat een schijnheiligheid. Die IS strijders zullen berecht worden en gevangen genomen worden. Dat is juist wat Assad deed, maar hij werd daarvoor gebombardeerd, door Frankrijk en het Westen.

 • Christine Laevers

  Als die mannen in de gevangenismaatschappij terechtkomen, is dit een zege voor IS. Van terrorist naar mentor, goeroe, inspirator ... de 'helden'-'martelaren' komen thuis ...

 • Rudi Swinnen

  Goed bezig . Laat ze ginder toch voor een tribunaal komen en hun straf daar uitzitten of terecht gesteld worden . Dit is weer een paard van Troye binnenhalen . Dommeriken toch , die politici

 • Martine Ghysels

  Ginder laten, ze verkozen toch om naar daar te gaan, dus alle gevolgen moeten ze dan ook dragen. Maar, wat moet er wel gebeuren, alle gegevens zodals bv dna, afdrukken, enz nemen zodat zij bij binnenkomst europa tegengehouden kunnen worden.