"Bijna 10.000 Oeigoeren in één nacht verdwenen"

UNKNOWN

Tijdens de etnische rellen tussen Oeigoeren en Han-Chinezen in de Chinese stad Urumqi eerder deze maand zijn "in één nacht bijna tienduizend mensen verdwenen". Dat zegt althans de leidster van de Oeigoeren, Rebiya Kadeer.

Kadeer is voorzitster van het Wereldcongres van Oeigoeren (WUR) en leeft in ballingschap in de VS. Volgens haar "probeert de Chinese overheid de Oeigoerse bevolking te vernietigen". Peking heeft Kadeer beschuldigd van het aanzetten tot de rellen.

"Zelfmoord"
Eerder deze maand kwam het in Urumqi tot onlusten tussen Han-Chinezen en islamitische Oeigoeren, die zich onderdrukt voelen. Twee dagen later sloegen politie en leger de protesten met harde hand neer. Volgens Peking kwamen 192 mensen om het leven. Circa 1.600 raakten gewond.

Kadeer houdt de overheid verantwoordelijk voor het uit de hand lopen van de rellen. Volgens haar verliepen de protesten vreedzaam tot de politie ingreep. "Voor Oeigoeren is meedoen aan een demonstratie bijna hetzelfde als zelfmoord plegen", voegde ze toe.

Geschiedenis
De Oeigoeren zijn een Turks volk uit de Chinese autonome regio Sinkiang (Xinjiang). Met ongeveer 8,82 miljoen personen vormen de Oeigoeren 45% van de bevolking van dit gebied. Hun taal, het Oeigoers, behoort tot de Turkse talen.

Door de economische ontwikkeling, de migratie van etnische Han-Chinezen naar Sinkiang en de "culturele genocide", komt het behoud van de traditionele Oeigoerse cultuur onder druk te staan, hoewel de Volksrepubliek China als beleid heeft om de culturen van erkende etnische minderheden te beschermen en te stimuleren.

Terroristen
De Oost-Turkestaanse onafhankelijkheidsbeweging wordt door China en de VS als een Islamitische terreurorganisatie gezien. Volgens Human Rights Watch gebruikt China echter sinds 11 september de strijd tegen terreur als dekmantel voor de onderdrukking van de Oeigoeren. (mvl)