"Bevredigende vooruitgang" met Griekse kredietverleners

REUTERS
De Europese Commissie blijft van oordeel dat Griekenland en zijn schuldeisers deze maand een akkoord kunnen bereiken over een nieuw steunprogramma voor het noodlijdende euroland. Een woordvoerster reageerde daarmee op een artikel in de Duitse krant Bild, waarin anonieme Duitse regeringsbronnen twijfel zaaien over de kansen om de onderhandelingen in augustus af te ronden.

"Onze teams zijn nu bijna twee weken op het terrein en maken gewag van een bevredigende vooruitgang", zo verklaarde de woordvoerster van de Commissie. Ze wees erop dat enkel de Commissie, de ECB, het IMF en het Europese noodfonds ESM in Griekenland vertoeven om de onderhandelingen te voeren en de vooruitgang te monitoren. "Ik ken niemand anders die op het terrein is en een beter zicht heeft."

AP

Spoedig akkoord

De woordvoerster verwees ook naar de verklaringen van voorzitter Jean-Claude Juncker, die gisteren in een interview al aangaf vertrouwen te hebben in een spoedig akkoord. "Alle rapporten die ik ontvang, laten me toe te denken dat het mogelijk zal zijn om in augustus een akkoord te bereiken, bij voorkeur voor 20 augustus", zo verwees hij naar de datum waarop Griekenland 3,4 miljard euro moet terugbetalen aan de ECB.

Griekenland en zijn schuldeisers onderhandelen over de hervormingen en besparingen die het land moet doorvoeren in ruil voor een derde steunprogramma. De woordvoerster gaf nog mee dat experts van de ministeries van Financiën van de eurolanden vrijdag in een teleconferentie een stand van zaken van de onderhandelingen zullen opmaken.

Twijfel

Duitse regeringsbronnen hadden in Bild aangegeven dat Berlijn er steeds minder in gelooft dat de Grieken en hun kredietverleners tegen 20 augustus een akkoord kunnen bereiken en de betaling aan de ECB gehonoreerd kan worden met geld uit het nieuwe steunprogramma. Zo'n akkoord moet immers ook bekrachtigd worden in een aantal nationale parlementen. Juncker suggereerde woensdag een nieuwe brugfinanciering voor Griekenland indien de deadline niet gehaald kan worden. In juli stelde Europa al een overbruggingslening van 7 miljard euro ter beschikking.