"Betancourt helemaal uitgemergeld"

UNKNOWN

De Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt is na meer dan zes jaar gijzeling door de linkse FARC-rebellen uitgemergeld als een "Afrikaans hongerkind" en in een diepe depressie weggezonken. Dat zeggen ooggetuigen. "Ze wil van deze wereld niks meer weten, en wanneer ze nog maar aangesproken wordt, begint ze onhoudbaar te wenen", citeerden Colombiaanse media de katholieke priester Manuel Mancera.

Ziek
De geestelijke beroept zich op leden van zijn parochie in het zuiden van Colombia. Betancourt, die hepatitis B heeft en ook aan zwarte koorts lijdt, werd daar op 20 februari medisch behandeld. Ongeveer driehonderd zwaar bewapende rebellen hielden het dorp El Capricho in de provincie Guaviare toen bezet om de voormalige presidentskandidate te laten behandelen.

Levensmoed verloren
Een boer zou haar hand genomen hebben en geprobeerd hebben haar moed in te spreken. Maar ze weende alleen maar, aldus de priester. "Ingrid heeft de levensmoed verloren. Ze wil met niemand meer spreken, en weigert voedsel", aldus nog de geestelijke. (dpa/sam)