"Beschuldiging chemische wapens zijn voorbode van militaire interventie"

De Syrische president Bashar al-Assad.
AP De Syrische president Bashar al-Assad.
De Westerse claims dat de Syrische regering chemische wapens heeft ingezet tijdens het Syrische conflict zijn niets anders dan een voorwendsel om een oorlog tegen Syrië te ontketenen. Dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad vandaag gezegd in een interview met het Argentijnse nieuwsagentschap Telam. "De beschuldigingen dat Syrië chemische wapens heeft gebruikt en de praatjes over mijn ontslag veranderen met de dag", zei Assad.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Israël - dezelfde landen die tien jaar geleden met "bewijs" kwamen voor het Iraakse bezit van massavernietigingswapens - zeggen dat er "bewijs" is dat chemische wapens zijn gebruikt in Syrië - door het regime. VN-onderzoeker Carla del Ponte zei onlangs over sterke aanwijzingen te beschikken van het gebruik van chemische wapens, vermoedelijk het zenuwgas sarin, door "de rebellen".

"Het Westen liegt en verzint bewijsmateriaal om oorlogen te ontketenen. Dat is zijn traditie", zei de in Groot-Brittannië opgeleide en met een Britse getrouwde president.

Ontslag uitgesloten
Assad sloot uit dat hij ooit ontslag neemt. De jongste in de rij om hiertoe op te roepen, was de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. "Het is niet aan Kerry of wie dan ook om te beslissen wie moet blijven of gaan", zei Assad. "Het is aan het Syrische volk om, bij de presidentsverkiezing van 2014, hierover te beslissen".